Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

02. 12. 2016. 14:48 >> 14:26

AKTIVNOST KLASTERA

Beranci zasadili 40 sadnica bijele breze

Posljednja aktivnost Klastera Berane u okviru projekta „Naše šume su naše“, bila je pošumljavanje za koje je iskorišteno 40 sadnica bijele breze za koju se smatra da je “fabrika kiseonika”. U pošumljavanju su učestvovali građani, među kojima i srednjoškolci, te drvoprerađivači, kako iz Berana tako i iz regiona.

 

U okviru Javnog poziva za učešće u programu državne pomoći - Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori u 2016. godini, koji realizuje Ministarstvo ekonomije, sredstva su dodijeljena za realizaciju šest projekata, među kojima i projektu „Naše šume su naše“, klastera drvoprerađivača iz Berana.

“U okviru ovog projekta do sada su održane radionice na temu „Javna nabavka“ u Regionalnom biznis centru u Beranama (predavač Damjan Ćulafić, dipl. Pravnik, spec.sci.) i radionice za osnovce i srednjoškolce na temu „Šuma kao prirodan resurs, značaj, ugroženost, zaštita i koristi“ (predavač dipl. Ing,  Milan Spasojević, prof. u penziji)”, navodi se u saopštenju.  

Poseban osvrt u svojim aktivnostima ovaj klaster daje na ugroženost šuma i same uzroke ugroženosti.

“Šuma je kroz svoje proizvode ušla u sve pore ljudskog življenja i bez nje ljudski opastanak ne bi bio moguć. Ona predstavlja osnov za privredne grane šumarstvo i drvopreradu, stvara neophodne drvne sirovine. Šume stvaraju obnovljivu energiju, pravilnim gazdovanjem ta je energija neiscrpna. U sadašnjem trenutku kada je pitke vode sve manje i kada je u pojedinim djelovima svijeta izražena nestašica, kod nas šume osiguravaju velike količine pitke vode. One štite životnu sredinu, stabilizuju zemljište, pružaju stanište biljnom i životinjskom svijetu, osobađaju vazduh zagađenja (ugljen-dioksida) i stvaraju kiseonik neophodan za život. Obezbjeđuju stanište za  biljni i životinski svijet, zdrav prostor za odmor i rekreaciju. Nesavjesnom upotrebom šuma, svi benefiti mogu nestati, pa otuda i aktivnost pošumljavanja, kao gest doprinosa životnoj okolini i brizi o budućim naraštajima koji treba da žive u skladu sa prirodom”, navodi se u saopštenju.

Pored klastera drvoprerađivača iz Berana, preostalih pet projekata Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori su „Razvoj klastera drvoprerađivača Andrijevice uz uvođenje inovacije i internacionalizaciju“, koji realizuje Klaster drvoprerađivača Andrijevica: „Razvoj drvoprerade kao primarne prerađivačke grane na Žabljaku uz uvođenje inovacija“, koji realizuje Klaster drvoprerade Žabljak; „Unaprijeđenje uslova za razvoj drvoprerađivačkih klastera u Rožajama“, Klaster drvoprerade Rožaje; „Izrada aplikacije za pametne telefone u cilju promocije durmitorskog područja (Žabljak, Šavnik, Plužine)“, Klaster turizma durmitorskog područja; i „Pneumatska čepilica“, Nacionalno udruženje vinogradara i vinara Crne Gore.

“Aktivnosti podrške razvoju pomenutih klastera dio su projekta “Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori”, koji od februara 2016. godine zajednički finansiraju i sprovode Ministarstvo ekonomije, Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština Bijelo Polje i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније