Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

05. 12. 2016. 19:06 >> 18:48

SIMOVIĆ ISTAKAO

Saradnja sa SB doprinosi razvoju poljoprivrede

Nastavak podrške Svjetske banke (SB) značajno bi doprinio razvoju poljoprivredne proizvodnje i ruralnih područja, kroz rast zaposlenosti, stvaranje nove vrijednosti u proizvodnji hrane i povezivanje sa drugim sektorima, posebno turizmom, ocijenio je resorni minstar, Milutin Simović.

On je danas razgovarao sa šeficom SB za Crnu Goru, Tatjanom Proskurjakovom.

“Tokom razgovora istaknuto je obostrano raspoloženje da Vlada Crne Gore i SB nastave intenzivnu saradnju u oblasti poljoprivrede", kaže se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR).

Navodi se da za nastavak uspješne saradnje dobru osnovu predstavljaju rezultati ostvareni kroz dosadašnje zajedničke projekte usmjerene na razvoj institucija i jačanje crnogorske poljoprivrede, kao što su MIDAS i IPARD-like.

"Podsjećajući na pozitivne efekte koje je projekat MIDAS imao na postavljanje temelja za brži razvoj crnogorske poljoprivrede, Simović je kazao da bi nastavak podrške SB dao značajan doprinos daljem razvoju poljoprivredne proizvodnje i ruralnih područja, kroz rast zaposlenosti, stvaranje nove vrijednosti u sektoru proizvodnje hrane i povezivanje sa drugim sektorima, posebno turizmom", navodi se u saopštenju.

Simović je ocijenio da, zbog potencijala i očekivanih efekata, sektor poljoprivrede treba da bude jedan od ključnih u strategiji saradnje Crne Gore sa SB za naredni period, kako bi se na temelju postignutih rezultata ostvarili najbolji efekti podrške te međunarodne institucije.

“Ministar je kazao i da što prije treba definisati konkretne zajedničke projekte i sektore, kako bi podrška dala očekivane i brze efekte u smislu napretka na putu evropskih integracija crnogorske poljoprivrede, a koji se tiču rasta konkuretnosti poljoprivrednih proizvođača i unapređenja standarda proizvodnje”, kaže se u saopštenju.

U tom dijelu, konstatovano je, da osim poljoprivrede, budući projekti treba da intenzivnije da obuhvate i sektor ribarstva.

Proskurjakova je saopštila da je zadovoljna zbog susreta sa Simovićem, koji je na čelu resora poljoprivrede bio i u vrijeme kada je prvi put koncipiran MIDAS projekat, 2009. godine.

Ona je istakla da je realizacija MIDAS, kao i IPARD like projekata koji su realizovani proteklih godina u saradnji sa MPRR bila izuzetno uspješna, što je doprinijelo posebnoj prepoznatljivosti Crne Gore među korisnicima podrške SB.

Proskurjakova je podsjetila da je Crnoj Gori trenutno od SB u ovom momentu odobreno dodatno finansiranje MIDAS projekta, ali da su raspoloženi da, u saradnji sa Vladom Crne Gore, kreiraju nove i vrijednije projekte za naredni period.

Ona je naglasila i da treba nastaviti sa modelom saradnje sa EU na projektima podrške poljoprivrednicima, jer je to, kako je kazala, dobar model za unapređenje poljoprivrede i ostvarivanje cilja, evropskog puta Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније