Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

06. 12. 2016. 13:50 >> 13:34

APEL HRA

Što prije uspostaviti prihvatilište za beskućnike

NVO Akcija za ljudska prava (HRA) apeluje na ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića i gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića da hitno preduzmu sve što je potrebno da se u bilo kom obliku uspostavi prihvatilište za beskućnike u Podgorici, da bi se zbrinuli Života Vasić (62) i Zoran Stijepović (60), koji žive u napuštenom toaletu , kao i drugi beskućnici kojih u Podgorici ima.

Prema poslednjim informacijama koje ima HRA, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je tokom 2015. godine registrovalo 36 osoba bez doma, koja su se sama prijavila centrima za socijalni rad.

“Međutim, kako se evidencija beskućnika ne može zasnivati samo na njihovoj prijavi, Ministarstvo rada i socijalnog staranja bi trebalo da obezbijedi da se beskućnici evidentiraju u saradnji sa centrima za socijalni rad, lokalnim samoupravama i Upravom policije, umjesto da to čine mediji”, navodi se u pismu HRA upućenom Purišiću I Stijepoviću.

HRA je od decembra 2012. do aprila 2013. u Podgorici vodila prihvatilište za beskućnike uz finansijsku pomoć Ministarstva rada i socijalnog staranja i Open Society Foundation (ušteda iz našeg institucionalnog granta), a zatim je trebalo da država u saradnji sa lokalnom samoupravom obezbijedi takvo jedno prihvatilište u Podgorici.

“Na osnovu iskustva, više puta smo naglašavali da troškovi vođenja prihvatilišta za beskućnike kapaciteta do 10 osoba ne prelaze 1.200 eura mjesečno (uz korišćenje jednog obroka u Narodnoj kuhnji), pa je jasno da je pitanje osnivanja prihvatilišta pretežno pitanje dobre volje da se najugroženijima obezbijedi pomoć, a ne pitanje nedostatka sredstava”, navodi se u pismu HRA.

Iz te organizacije naglašavaju da će Podgorica ponovo najhladniji period dočekuje bez skloništa za one koji nemaju krov nad glavom.

“Koristimo priliku i da ministra Purišića upoznamo da smo u februaru ove godine obaviješteni da će u saradnji Ministarstva rada i socijalnog staranja Sekretarijata za socijalno staranje biti uspostavljeno prihvatilište, se to nije desilo ni do danas. Uprkos najavama da će prihvatilište početi da radi ove zime, Podgorica ponovo najhladniji period dočekuje bez ikakvog prostora u kome može da pomogne da ne stradaju ljudi bez krova na glavom”, navodi se u pismu i dodaje:

“Apelujemo na vas da hitno preduzmete mjere prije nego što bude prekasno.”

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније