Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

06. 12. 2016. 15:32 >> 15:09
2

REGIONALNA KONFERENCIJA

Ugrožena sloboda medija u regionu

Medijski zakoni u državama regiona su generalno dobri, ali je njihova implementacija loša, što je dovelo do alarmantnog ugrožavanja medijskih sloboda na Zapadnom Balkanu, pokazalo je istraživanje koje je danas predstavljeno na regionalnoj konferenciji u Beogradu.

Istraživanje je urađeno u okviru projekta „Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara“ koji je finansijski podržala Evropska komisije i u kojem učestvuje pet novinarskih udruženja regiona, među kojima i Sindikat medija Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Sindikata, istraživanje je pokazalo da je jedan od najvećih problema u regionu veliki broj nerazjašnjenih napada na novinare, među kojima je i nekoliko ubistava novinara u posljednjih deset godina.

„Iako u pojedinim zemljama, među kojima je i Crna Gora, tužilaštvo i policija vode statistiku o ovim slučajevima, napretka u istragama skoro da nema“, konstatuje se u istraživanju.

Na konferenciji u Beogradu predstavljen je i sajt www.safejournalists.net, na kojem su pohranjeni svi podaci o napadima na novinare u posljednje tri godine, u šest zemalja regiona - Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Kosovu.

„Ova online platforma od sada će pratiti sve slučajeve napada i ugrožavanja bezbjednosti novinara u regionu, i slična je onoj koju ima Savjet Evrope“, kazali su iz Sindikata medija.

Istraživanje je pokazalo i da je ekonomski i socijalni status medijskih radnika u regionu generalno loš.

„I sami novinari su rekli u anketi da se njihov ekonomski i socijalni status pogoršao posljednjih godina. Mnogi novinari i dalje nemaju ugovore o radu, imaju male plate i često rade prekovremeno i za praznike, a nijesu plaćeni za to“, navodi se u istraživanju.

Dodaje se da javni servisi zemalja regiona nijesu nezavisni, a uticaj na uređivačku politiku se uglavnom ostvaruje preko menadžera i urednika, ali su zabilježeni i slučajevi direktnih pritisaka državnih zvaničnika. „Na sličan način se uticaj uglavnom ostvaruje i u privatnim medijima“.

Prema podacima iz istraživanja, direktna cenzura u medijima u regionu nije problem, već jako raširena samocenzura kod novinara, do koje dolazi zbog pritisaka.

Istraživanje je pokazalo da, iako je u svim zemljama regiona kleveta dekriminalizovana, građanske tužbe zbog klevete imaju velikog efekta na samocenzuru kod novinara.

Podaci pokazuju da se broj građanskih tužbi javnih funkcionera protiv novinara za klevetu povećao u posljednje tri godine.

Zabilježen je i veliki broj pokušaja vlasti da se otkriju izvori informacija bez sudskog postupka, a problem je i što je novinarima mnogo puta uskraćeno pravo da izvještavaju sa događaja jer im nisu izdate akreditacije.

Što se tiče prava na slobodan pristup informacijama, vlade država regiona su, po mišljenju ispitanika, najmanje transparentne institucije.

„Dosta su zatvorene i političke partije, dok su parlamenti generalno ocijenjeni kao najstransparentniji“, navodi se u istraživanju.

Konferenciji u Beogradu prisustvovali su, pored čelnika Sindikata medija, i predstavnici Instituta za medije Crne Gore, Akcije za ljudska prava i Monitorovog centra za medije i demokratiju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније