Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

06. 12. 2016. 16:33   >>  16:21 3

PIZA TESTIRANJE

Učenici slabo koriste stečeno znanje

Međunarodno Piza (PISA) testiranje petanestogodišnjaka pokazalo je da u Crnoj Gori djeca ne primjenjuju u najboljoj mjeri stečena znanja. Pomak je napravljen u čitalačkoj, nešto manji u matematičkoj pismenosti. Od država u regionu ispred nas su Hrvatska i Slovenija.

Preliminarni rezultati Piza testiranja za 2015. pokazali su da naši petnaestogodišnjaci najmanje znaju da primijene naučna znanja, čija je pismenost i bila glavna oblast istraživanja.

Pomak je napravljen u čitalačkoj, nešto manji u matematičkoj pismenosti. Od država u regionu ispred nas su Hrvatska i Slovenija. 

Crnogorski petnaestogodišnjaci ne snalaze se nabolje sa naučnim znanjem i vještinama kada ih treba primjeniti u savremenom životu, pokazuju preliminarni rezultati testiranja učenika.

Papir i olovka ovoga puta je zamijenjena izradom zadataka na kompjuteru.

Piza test traži primjenu stečenog znanja u životnim situacijama, stavove učenika i argumentovanje zaključaka. U sve tri oblasti i Slovenci i Hrvati bili su bolji od nas.

Singapur je ubjedljivo prvi u naučnoj, čitalačkoj i matematičkoj pismenosti. Za njim su Japan, Hong Kong, Kanada, Finska, Estonija i Irska.

Piza testiranje radi se svake tri godine, po prvi put izvještaje o rezultatima dobiće svaka crnogorska škola, kako bi imali uvid u to gdje su bili dobri, a gdje loši i spram toga raditi na procesu obrazovanja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније