Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

06. 12. 2016. 17:27 >> 17:11
1

MINISTARSTVO REAGOVALO

"Ne preparatima koji nijesu za ljude"

Ministarstvo zdravlja izrazilo je zabrinutost zbog smtri petogodišnje djevojčice iz Rožaja od posljedica trovanja praškom etiolom, i apelovao na građane da za liječenje ne koriste preparate koji nijesu namijenjeni za ljudsku upotrebu i ne upotrebljavaju se u medicinske svrhe.

"Time ugrožavaju zdravlje i život, već da se, ukoliko im je potrebna zdravstvena usluga, obraćaju isključivo zdravstvenim radnicima", upozorili su iz Ministarstva zdravlja.

Kako su rekli, ovaj primjer, nažalost sa tragičnim ishodom, potvrda je da se u kontinitetu mora podizati svijest stanovništva o pravilnom odnosu prema sopstvenom i zdravlju njihovih najbližih, jer je jedna od opštih mjera, propisana zakonom, zdravstveno obrazovanje stanovništva.

Iz Ministarstva su poručili da zdravstveni sistem, u skladu sa zakonom, nastoji da obezbijedi visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi i preduzima sve mjere za sprječavanje i suzbijanje bolesti.

Ukazali su da je primarni nivo zdravstvene zaštite, odnosno domovi zdravlja, osnovni i prvi nivo na kojem građanin ostvaruje zdravstvenu zaštitu.

"Izabrani doktori, između ostalog, rade na unaprjeđenju zdravlja građana, organizuju zdravstvenu edukaciju i obrazovanje o najčešćim zdravstvenim problemima na određenoj teritoriji i metodama njihove identifikacije, prevencije i kontrole i otkrivanja bolesti", objasnili su iz Ministarstva.

Iz tog resora su rekli da su naložili zdravstvenim ustanovama da, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje (IJZ), preduzmu konkretne aktivnosti usmjerene na informisanje najšire javnosti u cilju podizanja svijesti o potrebi sprovođenja zdravstvenog prosvjećivanja u radu sa svakim pacijentom, kako bi se izbjegle opasnosti po život i zdravlje građana.

Iz Ministarstva je naloženo i da, kako su naveli, domovi zdravlja, u saradnji sa vaspitno - obrazovnim ustanovama, sportskim i drugim organizacijama koje obavljaju uslužne djelatnosti, zajednicama i udruženjima građana, sprovedu zdravstveno obrazovanje oboljelih od zaraznih bolesti, članova porodice oboljelog i svih drugih koji su u riziku od obolijevanja od zaraznih bolesti.

"IJZ, u cilju preveniraranja sličnih situacija, pripremio je liflet, koji će se distribuirati roditeljima preko vrtića, škola i domova zdravlja i počeo distribuciju uputstava za higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja u Crnoj Gori, u vezi sa njihovim aktivnostima usmjerene ka lokalnom stanovništvu (lokalni mediji, obrazovni kadar u vrtićima i školama, roditelji) i zdravstvenim profesionalcima", saopštili su iz Ministarstva.

Cilj lifleta je, objasnili su, podizanje svijesti o potrebi sprovođenja zdravstvenog prosvjećivanja u radu sa svakim pacijentom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније