Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ O.Z. ]

06. 12. 2016. 21:03 >> 01:16
3

PREVENCIJA

Hrapović: Naložena edukacija u školama, vrtićima...

Ministarstvo zdravlja naložilo je svim domovima zdravlja da u saradnji sa svim vaspitno-obrazovnim institucijama, posebno na sjeveru države i ruralnim područjima, sprovodi kontinuiranu edukaciju u školama, vrtićima, sportskim kolektivima, kako bi se sporovele preventivne mjere prilikom otkrivanja zaraznih bolesti, sličnim onoj od koje je sinoć preminula petogodišnja djevojčica iz Rožaja, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Hrapović je, gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore, kazao da je Ministarstvo u saradnji sa Institutom za javno zdravlje napravilo plan aktivnosti kako bi se unaprijedila prevencija zaraznih bolesti.

Štampaće se flajeri  o načinu edukacije, koji će se dijeliti roditeljima u vrtićima, školama i sportskim klubovima.

"Naložili smo svim domovima zdravlja, odnosno epidemiološko-higijenskim službama, da kontinuirano sprovode edukaciju sa svim pacijentima", istakao je Hrapović.

On je naglasio da će prioriteti njegovog resora biti edukacija zdravstevnih radnika, opremanje svih zdravstvenih institucija neophodnom tehničkom i tehnološkom opremom, kao i vraćanje povjerenja građana u zdravstveni sistem.

"Nadam se da ćemo zajedno naći model da podignemo standard svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore", rekao je Hrapović.

Petogodišnja djevojčica E.M. iz rožajskog sela Besnik na sjeveru Crne Gore preminula je u utorak u Institutu za bolesti djece, nakon što su joj roditelji pokušali da istrijebe vaši tako što su joj u kosu utrljali etiol, tečnost koja se koristi u poljoprivredi za uništavanje insekata na biljkama.

"Izgubljeni mladi život nije gubitak samo za porodicu, već za sve nas u Crnoj Gori", poručio je ministar zdravlja.

On je kazao da je od septembra prošle godine liječeno jedanaestoro djece koja su, takođe zbog pojave vaški, tretirana opasnim sredstvima na bazi etiola.

"Na svu sreću, ona su izliječena. Nažalost, djevojčica ( E.M. iz Rožaja) je bila u takvom stadijumu oboljenja da nijesmo uspjeli da joj spasimo život, pored svih standardnih i normatizovanih metoda liječenja i liječenja u skladu sa preporukama i u saradnji sa kolegama iz Centra za toksikologiju Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu", kazao je Hrapović.

On je uputio apel građanima, posebno onim u ruralnim područijima, da ne pokušavaju da primjenjuju metode liječenja kao u slučaju petogodišnje E.M.

Hrapović je poručio građanima da zdravstvenu zaštitu isključivo traže u zdravstvenim centrima i istakao da crnogorski zdravstveni sistem garantuje visok kvalitet zdravstvene zaštite građana.

Podsjetimo, Ministarstvo zdravlja je ranije danas apelovalo na građane da za liječenje ne koriste preparate koji nijesu namijenjeni za ljudsku upotrebu i ne upotrebljavaju se u medicinske svrhe.

"Time ugrožavaju zdravlje i život, već da se, ukoliko im je potrebna zdravstvena usluga, obraćaju isključivo zdravstvenim radnicima", upozorili su iz Ministarstva.

Kako su kazali, potrebno je u kontinitetu podizati svijest stanovništva o pravilnom odnosu prema sopstvenom i zdravlju njihovih najbližih, jer je jedna od opštih mjera, propisana zakonom, zdravstveno obrazovanje stanovništva.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније