Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

07. 12. 2016. 18:38 >> 18:17
1

"NASA INICIJATIVA" PORUČILA

Osnovati dnevne centre u svim opštinama

Potrebno je osnovati dnevne centre za djecu sa smetnjama u razvoju u opštinama u kojima to još uvijek nije urađeno, kazali su iz NVO saveza "Naša inicijativa" na sastanku s ministrom rada i socijalnog staranja Kemalom Purišićem.

"Ministar i saradnici su iskazali poštovanje prema onome što radi ova NVO i lokalna roditeljska udruženja širom Crne Gore i obećali da će Ministarstvo u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti, podržavati aktivnosti koje vode unapređenju statusa djece i mladih sa smetnjama u razvoju u svim segmentima društvenog života", navodi se u saopštenju "Naše inicijative".

Predstavnici tog NVO saveza su naglasili da je značajno unaprijeđen zakonski okvir za poboljšanje kvaliteta žvota djece i mladih sa smetnjama u razvoju i porodica u kojima oni žive, kao i da je Purišić u ranijem periodu, kao član Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine, doprinio mnogim predlozima i sugestijama koje je na predlog Saveza usvajao Parlament.

"Članovi ove NVO su pored činjenice da su poboljšana određena rješenja u prethodnom periodu, istakli da postoji jedan broj pitanja koja ne iziskuju značajna finansijska sredstva a čije bi rješavanje dodatno doprinijelo i poboljšanju položaja lica sa invaliditetom i unapređenju kapaciteta roditeljskih udruženja u mnogim opštinama. Tako su ukazali na potrebu osnivanja dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju u opštinama gdje to do sada nije urađeno kao i da je bilo određenog nenamjenskog trošenja jednog dijela novčanih sredstava namijenjenih isključivo za potrebe osnivanja tih javnih ustanova", saopštili su iz "Naše inicijative".

Ukazali su i na činjenicu da se sredstva iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom ne koriste u značajnoj mjeri namjenski i istakli da je potrebno da država dodatno poradi na tom pitanju i stvori kvalitetne uslove da se ta sredstva koriste isključivo za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje te populacije.

Taj NVO savez smatra da  sredstva iz Fonda kroz grant šeme treba odobravati onim organizacijama i ustanovama koje u svom sastavu imaju lica sa invaliditetom i koji zaista žele da doprinesu njihovom zaposlenju

"Istakli su i problem finansijske održivosti velikog broja lokalnih roditeljskih organizacija s obzirom da se ove organizacije uglavnom finansiraju iz Fonda od igara na sreću. U tom smislu su naglasili da veći broj njihovih roditeljskih udruženja sa sjevera i juga ne dobijaju uopšte finansijska sredstva za svoje aktivnosti ili ih dobijaju u obimu od kojeg ne mogu obezbijediti ni osnovno finansiranje servisa usluga koje pružaju svom članstvu. Smatraju da se jedan dio sredstava od igara na sreću kod pojedinih organizacija ne koristi namjenski, te su se založili da se izvrši kontrola realizacije odobrenih projekata", poručili su iz "Naše inicijative".

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније