Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 12. 2016. 23:17 >> 22:53

ZAJEDNICA OPŠTINA CG

Pripremljen model odluke o komunalnoj naknadi

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Zajednice Opština Crne Gore u Bijelom Polju usvojeni su Statut te organizacije, informacija o preduzetim aktivnostima na stvaranju pretpostavki za implementaciju Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o regularizaciji neformalnih objekata.

Generalni sekretar Zajednice Opština Crne Gore, Refik Bojadžić, kaže da Statut, kao osnovni pravni akt kojim se uređuje način rada i djelovanja Zajednice opština i način kako da organi učine efikasnijim svoj rad, u interesu poboljšanja uslova u kojima rade i funkcionišu lokalne uprave u Crnoj Gori.

Među temama kojim se bavio Upravni odbor našla se i informacija o aktivnostima preduzetim na stvaranju pretpostavki za implementaciju Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o regularizaciji neformalnih objekata, predlog Oluke o utvrđivanju cijene rada za rad u stručnom radnom tijelu Zajednice opština te predlog Odluke o izboru predsjednika i dva potpresjednika Upravnog odbora. Bilo je riječi i o preduzetim aktivnostima na obezbjeđenju poslovnog prostora za potrebe Zajednice opština.

Predsjednik Upravnog odbora, Aleksandar Bogdanović, istakao je da se pomenutim zakonima pomaže opštinama da blagovremeno obezbijede normativne pretpostavke za ubiranje novog prihoda budžeta opština kojim će se obezbijediti materijalna osnova za bolje vršenje poslova zajedničke komunalne potrošnje i značajno doprinijeti snaženju lakalnih javnih finansija.

"U tom cilju, Zajednica opština, uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, pripremila je model odluke o komunalnoj naknadi, koji je dostavljem svim opštinama na korišćenje. Takođe, Zakon o regulacijama neformalnih objekata, između ostalog, propisuje da se za privremene neformalne objekte na teritoriji opština, neformalne objekte za koje nije podnijet zahtjev za legalizaciju u roku utvrđenom zakonom, kao i za neformalne objekte za koje je u postupku legalizacije donijeto pravosnažno rješenje o odbijanju zahtjeva za legalizaciju, plaća naknada za korišćenje prostora. Zakon daje ovlašćenje jedinicama lokalne samouprave da uvedu ovaj prihod svojim propisom – odlukom kojom će utvrditi visinu, način i kriterijume plaćanja naknade za korišćenje prostora za neformalne objekte", kazao je Bogdanović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније