Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

07. 12. 2016. 16:16   >>  15:53

IZMJENITI ZAKON

Asistenti u nastavi da budu obavezni

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore podnio je danas Ministarstvu prosvjete Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, u cilju što efikasnijeg i kvalitetnijeg rješavanja problema angažovanja asistenata u nastavi.

Kako je saopšteno iz te institucije, suština inicijativa je u tome da se, umjesto sadašnjeg zakonskog rješenja koje predviđa angažovanje asistenata kao mogućnosti, Zakonom to propiše kao obaveza, kako bi svako dijete kojem je taj vid podrške potreban, dobilo asistenta.

„Predloženo je i brisanje odredbe Zakona koja predviđa da asistent po pravilu, obavlja tehničku pomoć kao volonterski rad“, kaže se u saopštenju.

U obrazloženju Inicijative navodi se da se Zaštitniku obratilo više roditelja djece kojima je dodijeljena podrška u vidu asistenta u nastavi, kao i organizacija koje se bave zaštitom prava djece sa smetnjama u razvoju, ističući problem angažovanja asistenta u nastavi u školskoj 2016/2017 godini.

Zaštitnik je, kako se navodi, povodom tih obraćanja, od relevantnih institucija zaduženih za realizaciju aktivnosti koje se odnose na angažovanje asistenata, tražio izjašnjenja i dobio uvjeravanja da će problem biti riješen i djeca dobiti asistenta.

“Međutim, i pored tih uvjeravanja, stanje nije promijenjeno, pa Zaštitnik konstatuje da je problem dalje prisutan i da ne postoji adekvatno i održivo rješenje kojim bi se obezbijedio pristup obrazovanju i obrazovnim postignućima djece sa posebnim obrazovnim potrebama”, kaže se u inicijativi.

Navodi se da takva situacija dovodi do neizvjesnosti djece kojima je neophodna pomoć i podrška asistenta u nastavi, a takođe i pravne nesigurnosti samih asistenata.

Zaštitnik je podsjetio da je ustavnim određenjima, međunarodnim dokumentima i domaćim propisima, pravo na obrazovanje garantovano svoj djeci. „Utvrđene su obaveze države kako bi svako dijete imalo jednak pristup obrazovanju, u skladu sa njegovim obrazovnim potrebama i psiho-fizičkim mogućnostima“.

“Nesporno je da Ministarstvo prosvjete, u cilju unaprjeđenja inkluzivnog obrazovanja, koji je jedan od prioriteta reforme obrazovanja, preduzima mjere i aktivnosti usmjerene na uključivanju sve djece u redovne škole i razrede kako bi se odgovorilo na sve njihove individualne potrebe”, dodaje se u inicijativi.

Iz institucije Zaštitnika podsjećaju da se u Strategiji inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori 2014-2018, navodi da je u prethodnih deset godina, broj djece sa posebnim obrazovnim potrebama, uključenih u osnovne škole, znatno povećan, a primjećuje se i blagi porast broja djece uključene u predškolske ustanove.

U Strategiji je, kao jedna od slabosti, navedeno da podrška učeniku u vidu asistencije u nastavi nije u potpunosti definisana i standardizovana, da je potrebna aktivnija uloga škola u organizaciji i praćenju izvođenja ove podrške i održiv model finansiranja.

U instituciji Zaštitnika smatraju da je Ministarstvo prosvjete dužno da obezbijedi uslove i preduzme sve neophodne mjere u ostvarivanju prava učenika na obrazovanje, među kojima je i pravo na dodatnu podršku u obrazovanju i vaspitanju.

“Imajući u vidu da angažovanje asistenta u nastavi u obrazovno-vaspitnom radu predstavlja vid dodatne podrške djeci iz osjetljivih društvenih grupa (djeci sa teškoćama u razvoju), smatramo da je obaveza Ministarstva da preduzme mjere, da se toj djeci, bez diskriminacije, obezbijedi dodatna podrška, onda kada nadležna komisija procijeni potrebu za pružanjem ove vrste pomoći i podrške”, kaže se u inicijativi.

Zaštitnik smatra i da angažovanje asistenata treba da bude uređeno i osmišljeno na način da je održivo, i da taj vid podrške djeci ne bude uslovljavan bilo kakvim dešavanjima u društvu, kao što su izbori i slično.

„Budući da se vaspitanje i obrazovanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama finansira iz Budžeta Crne Gore, i ovaj vid neophodne podrške finansirao bi se, takođe iz Budžeta“, navodi se u inicijativi.

Iz institucije Zaštitnika podsjećaju da su se tim pitanjem bavili i tokom 2011. godine, kada su uputili određene preporuke Ministarstvu prosvjete u cilju kontinuiranog obezbjeđivanja te usluge.

Iste godine su, kako su naveli, izradili i Vodič za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama, koji se odnosio i na ulogu asistenata u nastavi, a tim pitanjem su se u kontinuitetu bavili i u godišnjim izvještajima Zaštitnika.

„Očigledno da ni nakon toga, ali ni određenih sprovedenih radnji Ministarstva, pitanje asistenata u nastavi nije trajno i kvalitetno riješeno, pa smo se sa tim problemom suočili i u ovoj godini. Podsjećamo da je Zaštitnik podržao i apel grupe nevladinih organizacija koje su se u proteklom periodu aktivno zalagale za trajno rješavanje ove problematike“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da Zaštitnik očekuje da će Inicijativa biti prihvaćena, kako bi se ta problematika konačno riješila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније