Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

07. 12. 2016. 16:54   >>  16:34

ŠVARCVALD

Partnerstvo NPCG sa njemačkim NP

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore uputilo je pismo namjere o partnerstvu njemačkom Nacionalnom parku Švarcvald (Schwarzwald) nakon iskazane spremnosti za saradnjom direktora tog Nacionalnog parka dr Wolfgang Schlund-a koji je nedavno kontaktirao predstavnike Nacionalnih parkova Crne Gore. Direktorica JPNPCG Azra Vuković je izrazila zadovoljstvo zbog partnerstva sa Nacionalnim parkom Švarcvald.

"Vrlo smo ponosni i srećni zbog interesovanja tako značajnog partnera iz Njemačke. Ovo doživljavam kao nagradu za dobar posao koji smo uradili tokom ove godine”, izjavila je direktorica NPCG Azra Vuković. 

Poznata turistička regija Švarcvald se nalazi u jugozapadnom dijelu Njemačke. Sa više od 6.000 km², područje Švarcvalda je nešto manje od polovine teritorije Crne Gore. Ova tradicionalno turistička regija privlači oko 8 miliona turista svake godine i snažno doprinosi ekonomiji ovog ruralno-planinskog područja sa oko 21 milion noćenja obezbjeđujući 140.000 radnih mjesta.

Dva velika parka prirode pokrivaju oko 85 odsto površine regije Švarcvald. Nacionalni park Švarcvald sa 10.062 hektara se nalazi u sjevernom dijelu ove regije, u neposrednoj blizini poznatog turističkog grada Bajrsbrona (Baiersbronn). NP Švarcvald je najmlađi od 15 njemačkih nacionalnih parkova osnovan 2014. godine. Budžet Parka od 7,2 miliona eura godišnje, u potpunosti finansira država, kao i dodatnih 32 miliona eura za novi centar za posjetioce koji će biti otvoren 2018. godine. Trenutno je zaposleno oko 100 ljudi, uglavnom biologa, geografa i nekoliko stručnjaka iz oblasti turizma. 

"Imati takav mladi park za partnera predstavlja prednost za nas. Ovaj njemački park je u fazi izgradnje infrastrukture bazirane na najnovijim naučnim istraživanjima koja razmatraju očekivanja ciljnih grupa i uticaj turizma na životnu sredinu. Ovo su veoma važne teme za nas i mi smo zainteresovani da podijelimo naša iskustva sa njima, ”, kazala je Vuković.

Na pitanje o tome koja su interesovanja Nacionalnog parka Švarcvald u okviru budućeg partnerstva sa NPCG, Vuković je kazala: „Mi im možemo pokazati kako izgleda prava netaknuta priroda što njih najviše i interesuje. Nacionalni park Švarcvald se nalazi u nekadašnjoj zaštićenoj zoni koja nije imala potrebni kvalitet prirode da bi bila kategorisana II stepenom zaštite IUCN-a koji se dodjeljuje za kategoriju nacionalnog parka. S obzirom da je sada ovo područje proglašeno nacionalnim parkom, potpuno je oslobođeno od ljudskog uticaja i nadam se da će ispuniti sve uslove za II kategoriju IUCN-a u narednih 15 do 25 godina. Kod nas u Crnoj Gori, stvar je drugačija jer u vrijeme kada su naši nacionalni parkovi osnovani, Parkovi su bili skoro bez antropogenog uticaja. Ovo je vrijednost koju ne cijenimo dovoljno, a to predstavlja pravi izuzetak u Evropi”. 

Saradnja između Crne Gore i regije Švarcvald ima tradiciju. Ne tako davne 2007. godine, predstavnici NPCG, zajedno sa predstavnicima tadašnjeg resornog ministarstva, NTO CG i pojedinih lokalnih zvaničnika, posjetili su renomiranu turističku regiju u Njemačkoj, prvi put, tokom studijskog putovanja koje je organizovala i finansirala Njemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ). Od tada je uslijedilo nekoliko posjeta našoj regiji od strane njemačkih stručnjaka za zaštitu prirode i turizam.

"Veoma sam zadovoljna što sam čula za ovu inicijativu NPCG. Njemačko tržište je veoma važno za Crnu Goru, a ovo partnerstvo s njemačkim nacionalnim parkom iz poznate turističke regije će unaprijediti promociju Crne Gore u Njemačkoj u vrlo pozitivnom kontekstu. To će nam obezbijediti dodatne marketinške mogućnosti", rekla je direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić.

"Veoma sam počastvovan zbog saradnje između Nacionalnih parkova Crne Gore i NP Švarcvald, ne samo zato što je porodica moje majke porijeklom iz Švarcvalda. Novo bilateralno partnerstvo će sigurno imati pozitivne efekte na turizam i ekonomiju obije strane", izjavio je njemački ambasador Hans Ginter Matern. 

"Sigurni smo da će ova saradnja biti obostrana i plodotvorna, te da ćemo, s jedne strane, biti u prilici da primijenimo modele upravljanja i ponudu NP Švarcvald na crnogorske parkove, naročito na one koji dominantno obuhvataju planinske i šumske predjele. S druge strane, to će biti prilika da naše iskustvo u upravljanju sa skoro 8 odsto teritorije pod nacionalnim parkovima prezentujemo njemačkim partnerima. Posebno raduje što je ova inicijativa potekla od strane NP Švarcvald što znači da su naši njemački partneri u nama prepoznali potencijal za saradnju i brižljiv odnos prema najljepšoj i najvrijednijoj teritoriji Crne Gore”, kazao je predsjednik Upravnog odbora JPNPCG Uroš Andrijašević.  

Partnerstva između nacionalnih parkova su vrlo česta na međunarodnom nivou. Ona se uglavnom koriste za razmijenu znanja i iskustava, kao i za izvor dodatnog finansiranja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније