Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

07. 12. 2016. 21:37 >> 21:35

ZENKA - MEKKLUNI

Rodna ravnopravnost da bude prioritet

Postizanje rodne ravnopravnosti spada u prioritetne oblasti mnogih nacionalnih politika među kojima je i Crna Gora, ocijenila je stalna koordinatorka Sistema Ujedinjenih nacija, Fiona MekKluni.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka razgovarao je danas sa MekKluni o rezultatima dosadašnje saradnje i prioritetima za predstojeće zajedničko djelovanje.

Navodi se da je Zenka zahvalio na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji sa resorom za ljudska i manjinska prava, posebno u dijelu ostvarivanja politike jednakih mogućnosti. 

"Uspješnost programa koji se sprovode u saradnji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija UNDP u Crnoj Gori i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ostvarena je u tri prioritetne oblasti djelovanja: većoj političkoj participaciji žena, ekonomskom osnaživanju žena i zaštiti od nasilja i nasilja u porodici", navodi se u saopštenju tog Vladinog resora.

Zenka je uvjeren u uspješnost novog programa IPA 2014, čije je sprovođenje započelo ranije ove godine. 

"Novi program podrške proširen je još dva segmenta- antidiskriminaciju i jačanje kapaciteta institucionalnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava i rodne diskriminacije«, kaže se u saopštenju. 

Projekte je finansirala Evropska unija, koja pruža značajnu i kontinuiranu podršku svim demokratskim procesima u Crnoj Gori, posebno u dijelu zaštite i unaprijeđenja ljudskih prava i jednakih mogućnosti.MekKluni je konstatovala uspješnost postojeće saradnje, posebno u dijelu realizovanja planiranih aktivnosti. 

"Prema njenim riječima, postizanje rodne ravnopravnosti spada u prioritetne oblasti mnogih nacionalnih politika, gdje prepoznaje i Crnu Goru. Programi saradnje korespondiraju sa mjerama iz nacionalnog dokumenta za postizanje rodne ravnopravnosti i Milenijumskih razvojnih ciljeva", piše u saopštenju Ministarstva.

Sagovornici su se saglasil oko nastavka saradnje i u budućem periodu, kroz podršku UNDP-a daljem unaprijeđenju politika rodna ravnopravnosti i razvoju demokratskog kapaciteta crnogorskog društva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније