Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

08. 12. 2016. 08:01 >> 07:49
7

IJZ APELOVAO

I zbog vaški kod ljekara

Vaške nijesu bezopasne i u slučaju da se njima zaraze djeca ili odrasle osobe neophodno je da se odmah jave izabranom doktoru i da se striktno pridržavaju uputstava koja im se daju, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

 

Iz IJZ su kazali da upotreba raznih hemijskih, nemedicinskih sredstava, antibiotika i narodnih ljekova može biti veoma opasna.

Tretman

"Ukoliko nijeste sigurni da ste se riješili vaški i nakon dvonedjeljnog tretmana, posjetite ponovo ambulantu izabranog ljekara", savjetuju iz Instituta.

Dr Verica Osmanović i dr Vilnerina Ramčilović iz Centra za promociju zdravlja objašnjavaju da su vaške parazitski insekti koje žive na glavi, tijelu i na stidnoj regiji čovjeka gdje polažu jaja (gnjide) i hrane se veoma malim količinama krvi.

"Veoma su zarazne, jer se lako prenose direktnim kontaktom, sa osobe na osobu. Zajedničko korišćenje odjeće, posteljine, kape povećava mogućnost zaraze navele su one, istakavši da vašljivost nije privilegija siromašnih sredina, već da se ona javlja i na mjestima koja imaju visoke higijenske standard", pojašnjavaju oni.

Zaraza vašima glave, kažu dr Osmanović i dr Ramčilović, pojavljuje se povremeno kod djece u vrtićima i školama. Prvi znak vašljivosti često je, prema njihovim riječima, jak svrabež vlasišta, kao i nadraženost kože.

"Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti živi pokretni paraziti smeđkasto-crvenkaste boje veličine dva do tri milimetara. Mnogo češće se nalaze samo gnjide. Gnjide su sitna jajašca bjelkasto-sive boje, oko milimetar, čvrsto prilijepljena uz kosu, za razliku od peruti koja se lako skida, njih je potrebno jednu po jednu tretirati. Kod veće zaraženosti vaškama preporučuje se i šišanje, posebno duge plave kose jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive. Sa kraće kose mnogo je lakše ukloniti vaške i gnjide",  objašnjavaju doktorice.

Zahtjevan tretman

Iz Instituta naglašavaju da je odstranjivanje vaški veoma zahtjevan posao, pa je odgovornost i na porodici, "posebno zbog činjenice da je kod vašljivosti tretman neophodan na svim članovima".

"Osim tretiranja glave prema uputstvima izabranog ljekara, neophodno je oprati na visokim temperaturama posteljinu, odjeću, ćebad, kape, plišane i krpene igračke",  naveli su iz Instituta.

Prosvjetni radnici su, kažu u Institutu, u obavezi da obavijeste cijelo odjeljenje (a vaspitačice u vrtićima sve roditelje), o potrebi sprovođenja "razvašljivanja" svih članova, te da u saradnji sa zdravstvenom službom podijeli roditeljima pisana uputstva kako i kada to treba uraditi.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније