Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

F.R.

08. 12. 2016. 19:14 >> 19:06
3

ČETVRTI PNF

Forum nastavlja da podiže kvalitet novinarstva

Podgorički novinarski forum nastavlja da bude sredstvo za podizanje kvaliteta novinarstva, a visok odziv potvrda je izgrađenog kredibiliteta, kazao je na otvaranju tog medijskog samita predsjednik Organizacionog odbora Foruma Darko Šuković.

Šuković je poručio da je važno podsjećati novinare i urednike da je pošteno novinarstvo obaveza. "Poštovanje profesionalnih standarda je na dramatično niskom nivou", istakao je on.

Osvrnuo se i na rad Medijski savjet za samoregulaciju(MSS), rekavši da "uz  bočne udare sa očekivanih adresa, Savjet prate i udari sa neočekivanih".

Izvršni sekretar MSS-a Ranko Vujović objasnio je da Forum pokušava da odgovori na glavne izazove sa kojima se mediji susreću. Osvrnuo se na značajnu ulogu medija u globalnim dešavanjima, posebno Bregzitu i predsjedničkim izborima u SAD, rekavši da se nada da će na Forumu makar postaviti prava pitanja, ako je odgovore teško pronaći.

Novinar i publicista Andrej Nikolaidis naglasio je da je tužna realnost novinara pohvale s jedne, a s druge slabo regulisan status medijskih radnika.

"Ako želite novac, slavu ili stabilnost tražite drugi posao. Ako imate strast, uprkos pritiscima, slabim primanjima, ali imate strast za istinom, onda se bavite tim poslom", objasnio.

 Nikolaidis je poručio da je stiglo preko 100 prijava za nagradu "Miodrag Vukmanović", koja se dodjeljuje na Forumu, te da je u pitanju "krem krema postjugoslovenskog novinarstva"

Ministar kulture Janko Ljumović je naglasio da Forum treba da jača regionalni i međunarodni značaj. "Uvjeren sam da vas okuplja izazovi profesije i promocija etike u medijima", kazao je on.

Ljumović je poručio da su medijske politike u korelaciji s kulturnim politikama, te da njegov resor harmonizuje medijsko zakonodavstvo sa standardima EU.

"Ideal slobode govora pretvara se u pad kvaliteta", rekao je ministar.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније