Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

09. 12. 2016. 17:35 >> 17:12

16 DANA AKTIVIZMA

Srednjoškolci kroz predstavu učili o nasilju

Interaktivna predstava „Ljubav i nasilje“, koja na nesvakidašnji način komunicira nasilje nad ženama u adolescentskom dobu, odigrana je u srednjim školama na sjeveru, u centralnom dijelu i na primorju, u okviru ovogodišnje kampanje 16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

 

Predstava reditelja Petra Pejakovića namijenjena je srednjoškolcima sa ciljem da im na inovativan način pomogne da, u tom važnom razdoblju sazrijevanja, prepoznaju i bolje razumiju različite oblika nasilja nad ženama, ne samo one vidljive.

Riječ je o pilot inicijativi koja na sceni objedinjuje više komponenti - igranje realnih situacija koje se tiču muško-ženskih odnosa među srednjoškolcima, intervencije eksperata na ključnim mjestima kao i učešće publike.

„Sve što smo vidjeli u predstavi je nešto što svakodnevno imamo priliku da vidimo među vršnjacima“, kazala je nakon predstave Andrea Mićanović, učenica četvrtog razreda Gimnazije Slobodan Škerović u Podgorici, dodajući da je poseban utisak ostavilo uključivanje đaka iz publike u tok predstave. „Komunikacija koju su izvođači imali sa nama u publici, zaista nas je pomjerila i natjerala na razmišljanje“ – dodala je Mićanović.

Interaktivna predstava nastala je kao rezultat partnerstva Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Ministarstva prosvjete, eksperata iz oblasti obrazovanja i oblasti borbe protiv nasilja nad ženama kao i nevladine organizacije „Prazan prostor“ koja okuplja mlade glumce amatere, koji su i igrali u predstavi.

Situacije koje su igrane na sceni nisu plod mašte ili literature, već je riječ o autentičnim iskustavima koje mladi ljudi svakodnevno doživljavaju.

„Predstavu smo radili po istinitim događajima, nijesmo ništa izmišljali“ – kaže 18-ogodišnji Pavle Bogojević, jedan od učesnika predstave. Njegova koleginica na sceni, 16-ogodišnja Marija Marković, navodi da je bilo emotivnih izazova u radu. „U pojedinim momentima nije bilo lako jer su neki od nas su preživaljavali situacije koje su igrane na sceni“.

Pripremajući se za predstavu, reditelj Petar Pejaković i njegova glumačka ekipa organizovali su 12 fokus grupa sa srednjoškolcima kako bi prikupili autentičan materijal za predstavu.

„To je forma socijalno-angažovanog teatra u kojoj se umjetnost stavlja u funkciju popravljanja društva i čini mi se da je to odličan proces osvješćivanja mladih ljudi. Autentične situacije iz realnog života srednjoškolaca pokazale su se kao veoma bliske ciljnoj grupi. Odlično su razumjeli događanja na sceni i, što je najvažnije, uključili su se„ – kazao je Pejaković.

Psihološkinja Tamara Milić iz Minstarstva prosvjet takođe  prepoznaje format participativnog teatra kao odlilčan način komuniciranja sa srednjoškolcima.

„Mislim da je nevjerovatno blizak uzrastu adolescenata koji su u posljednjoj razvojnoj fazi kada mogu da neke izbore u životu naprave i da neki dio svoje ličnosti i ponašanja, finalno uobliče.“ – objašnjava Milić.

Maja Raičević iz NVO Centar za ženska prava, koja je takođe pružila ekspertsku pomoć u pripremi predstave, takođe smatra da je interaktivna predstava odličan način da se srednjoškolcima, na njima blizak način, prikaže kako izgledaju neki suptilniji oblici nasilja. „Obično se govori samo o fizičkom nasilju, međutim, učesnici su prepoznali i neke mnogo suptilnije forme, tipa emocionalnog zlostavljanja, ucjena emocionalnih, psihološog nasilja i slično“,  kazala je Raičević.

Ovogodišnja kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama otvorila je, po svoj prilici, jedan sasvim novi format komunikacije s mladim ljudima. Poslata im je snažna poruka da ne dozvole nasilje, da ga prepoznaju i, na kraju, da ga ne trpe već da ga prijave. Entuzijazam na koji je predstava naišla kod onih kojima je namijenjena snažan je signal da se razmotri mogućnost pronalaženja prostora da se ovakav vid osvješćivanja mladih uvrsti u redovne nastavne programe usmjerene na prevenciju nasilja nad ženama i na jačanje socio-emocionalnih vještina srednjoškolaca.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније