Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar [ Objavila R.B. ]

09. 12. 2016. 22:11 >> 21:53
1

NOVIM ZAKONOM

Do efikasnijeg sistema javnih nabavki

Obveznici primjene Zakona o javnim nabavkama bi trebalo u narednom periodu da oforme nabavne službe i povećaju broj sertifikovanih službenika za javne nabavke, saopštila je pomoćnica direktora te institucije, Mara Bogavac.

Ona je danas, na konferenciji „Javne nabavke u Crnoj Gori – Gdje smo sad i šta nas čeka“ kazala da je Evropska komisija (EK) u Izvještaju o napretku ukazala da je Crna Gora umjereno pripremljena za oblast javnih nabavki, navodeći da je nakon otvaranja Poglavlja 5 ostvaren određeni napredak.

„U obavezi smo da sprovodimo obuku i stručno osposobljavanje, da jačamo sertifikaciju službenika za javne nabavke. Imamo 616 naručilaca, a oko 400 sertifikovanih službenika za javne nabavke. Postoji deficit. U obavezi smo da se kadrovski, stručno i tehnički ojačamo za sve radne zadatke koji nam slijede“, rekla je Bogavac u Sutomoru.

Preporuke EK su da, kako je navela, Uprava implementira Strategiju razvoja sistema javnih nabavki od 2016-2020. godine.

„U obavezi smo da izradimo novi Zakon o javnim nabavkama, Zakon o javno-privatnom partnerstvu, Zakon u oblasti koncesija. Ova dva zakona polako se upliću u Zakon o javnim nabavkama“, ukazala je Bogavac.

Crna Gora je, kako je kazala, u obavezi da jača administrativne kapacitete Državne komisije, Uprave za javne nabavke, Uprave za inspekcijske poslove, kao i kapacitet u oblasti javnih nabavki samog naručioca.

„U obavezi smo da realizujemo projekte vezane za elektronske javne nabavke, jačamo monitoring ugovora, kako sa aspekta ekterne kontzrole, tako i sa aspekta interne kontrole“, rekla je Bogavac.

Ona je kazala da je Uprava u obavezi da jača nadzor i da unaprijeđuje izvještaje u postupcima javnih nabavki, kao i da naručioci jačaju unutrašnje kapacitete, radi praćenja realizacije ugovora.

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, Zoran Živković, rekao je da je ta institucija prešla važne korake na putu sazrijevanja u snažno institucionalno tijelo koje, kako je istakao, omogućava efikasan sistem pravne zaštite učesnika u postupcima javnih nabavki.

„Međutim, ostvareni rezultati ne smiju biti razlog za predaju. Veliki posao je tek pred nama, jer je u toku izrada novog zakona o javnim nabavkama, koji će kroz poboljšanje normativnih rješenja omogućiti efikasniji sistem javnih nabavki, a takođe što veći stepen kompatibilnosti sa evropskim zakonodavstvom iz ove oblasti“, rekao je Živković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније