Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

11. 12. 2016. 08:10 >> 07:58
13

MEDENICA O SUDIJAMA

Nemamo žalbi na korupciju u sudstvu

Institut sporazumnog priznanja krivice donio je samo benefite i trebalo bi ga koristiti u što većoj mjeri, ocijenila predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. Ona je istakla nemaju nijedan otvoren krivični postupak protiv sudije za korupciju, nema pritužbi ni u kutijama u zgradama sudova gdje mogu anonimno da prijave koruptivne radnje.

Stanjem u sudstvu je zadovoljna, no i ogorčena na “potrebu medija i advokata da suđenje izmjeste iz sudnice na ulicu“, što u javnosti, kako je kazala, dovodi do potpuno pogrešne percepcije sudskih postupaka.

Ističe da sudije rade pod velikim pritiskom medija, nevladinog sektora, međunarodne zajednice, ali i poručuje da će ostati nezavisni i da neće presuđivati prema očekivanjima, već prema dokazima i zakonima.

Posljednji Izvještaj o napretku Crne Gore pokazuje da je potrebno uložiti napore u oblasti stvaranja nezavisnog i odgovornog pravosuđa. Medenicu  iritira zašto svi iz tog Izvještaja izvlače samo kritiku.

“Zašto niko do sada nije objavio da je crnogorsko sudstvo najbolje ocijenjeno od svih država kandidata i Turske?! Treba da radimo na poboljšanju kvaliteta i podizanju odgovornosti, ali neću nikome dozvoliti da ugrozi našu nezavisnost”, kazala je u intervjuu za Pobjedu.

Na pitanje ko pokušava da ugrozi nezavisnost sudija, Medenica odgovara da se svakodnevno bore da sačuvaju nezavisnost od raznih vidova ugrožavanja kako od ostalih grana vlasti, medija i nevladinog sektora, tako i od međunarodne zajednice.

“A sačuvaćemo se jedino kroz kvalitetan i efikasan rad, zakonito i pravovremeno postupanje i potpunu transparentnost. I mislim da je uspijevamo sačuvati”, kazala je ona

Ona je prokomentarisala i napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, u svjetlu Izvještaja EU o napretku.

“Platformu za rad i rezultate nikada ne oslanjamo na očekivanja Evropske komisije. Opredijeljeni smo da našim radom budu zadovoljni naši građani. Mi smo servis za sve sporne odnose koje građani žele da razriješe kroz sudske postupke i sudsku zaštitu. Ono čime smo posebno zadovoljni je dužina trajanja postupka koja je nekada po žalbama bila i do tri godine. Sada je to, u zavisnosti od sudova, mnogo kraće. Imamo oko 2.700 predmeta starijih od tri godine, što je zanemarljiv broj u odnosu na broj stanovnika i broj predmeta koji su u opticaju. To je ono po čemu nas međunarodna zajednica uvijek prepoznaje kao efikasno sudstvo. I jesmo efikasni”, cijeni Medenica.

Ne plaši se da insistiranje na efikasnosti može uticati na kvalitet presuda.

“Zadržali smo nivo ukinutih odluka na 22 do 23 %, što je prihvatljivo. Ne bi bilo uputno da se svaka prvostepena presuda potvrdi”, kazala je Medenica.

Institut- sporazum o priznanju krivice, umnogome je, cijeni Medenica, rasteretio sudove.

“Sporazumi dolaze u sud na ocjenjivanje i konačnu odluku. Svjesni smo da treba vremena da se javnost navikne na nove institute. Interesantno je kako u Crnoj Gori samo želimo da nekoga smjestimo u zatvor i da mu oduzmemo slobodu. Kada smo ušli u reformu krivično-pravnog sistema, svi smo željeli da sporazum bude dio toga. Dočekali smo ga kao blagodet. Sa tim institutom dobijamo u efikasnosti, brzini, efektivnosti i smanjuju se troškovi. Štedi se sudski aparat, lišavamo se dugih suđenja, preispitivanja sudskih odluka, ukidanja, vraćanja”, istakla je ona

Dio javnosti nije blagonaklono dočekao mnoge od tih sporazuma.

“Kazne nijesu ispod zakonskog minimuma. Institut sporazumnog priznanja krivice može i treba da zaživi još više i za sve vrste krivičnih djela za koja je predviđen kao mogućnost. Bila sam u Americi gdje u Federalnom sudu u 15 minuta sudija potvrdi čak 10 sporazuma, koji postaju pravosnažne presude. Sa ovim institutom svi smo na dobitku”, uvjerena je ona.

Nedostaju nam, kaže, finansijske istrage.

” Svakom u ovoj državi, pa i nama u pravosuđu, najbitnije je da oštećeni bude namiren država, lokalna zajednica ili pojedinac. Sve ono što je stečeno krivičnim djelom ima da se vrati. Postoji institut proširenog oduzimanja koristi. Ako počinilac krivičnog djela ima imovinu koja znatno prevazilazi njegove mogućnosti, njegova primanja, ona se mora vratiti, oduzeti. To znači da se moraju voditi finansijske istrage. To je ono i na šta je ukazala Evropska komisija, da nam nedostaju finansijske istrage. Apelovala bih na tužioce da pokreću što više ovakvih istraga. Nekada smo imali visoke kazne zatvora i svi ti počinioci izdrže te kazne, pa se vrate na svoju milionsku imovinu koju su ostavili, a stekli je krivičnim djelom”, naglasila je ona.

Neka istraživanja pokazuju da polovina anketiranih građana smatra da je korupcija najveći problem pravosuđa. Medenici kaže da nemaju nijedan otvoren krivični postupak protiv sudije za korupciju, nema pritužbi ni u kutijama u zgradama sudova gdje mogu anonimno da prijave koruptivne radnje.

“Ne smatram da je takva percepcija u redu, ali neću kategorično tvrditi ni da korupcije nema. Možda je problem i u pristupu ljudi koji sprovode ankete, što i kako pitaju. Imali smo istraživanje gdje je 80 odsto anketiranih, nikada nijesu bili aktivni sudionici sudskih postupaka, a rekli su da je sudstvo korumpirano. Na pitanje da li im je to neko rekao odgovorili su da nije, na pitanje da li su imali kontakt sa nekim ko je imao postupak pred sudom, takođe je odgovor bio ne, ali oni jednostavno tako misle… E to je percepcija i moramo naći načina da je promijenimo”, istakla je ona.

Slučaj Velimirović: Pomogli da se sazna istina

Prvi put u istoriji sudstva javnosti je bio dostupan video zapis svjedočenja okrivljenog. Medenica objašnjava zašto su se odlučili da suđenje Mirku Velimiroviću, koji je potpisao sporazum o priznanju krivice o učešću u pripremi terorističkih napada na Crnu Goru učinite dostupnim javnosti.

“To smo učinili zbog specifične težine cijelog ovog procesa koji je u toku u tužilaštvu. Radi se o vrlo značajnom predmetu. Donijela sam odluku da se snimak dostavi medijima zato što je njegovo priznanje imalo različite refleksije u javnosti. Komentarisali su ga svi od analitičara i političara do građana. Vjerujem da smo na ovaj način pomogli da se spozna prava istina”, uvjerena je Medenica.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније