Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

11. 12. 2016. 13:26 >> 13:10
6

MEKIĆ SAOPOŠTIO

Građani CG i dalje traže azil u Njemačkoj

Za azil u Njemačkoj od 01. januara do 31. avgusta prijavilo se 1.233 crnogorska državljana, pokazali su najnoviji podaci koje je nevladinoj organizaciji Euromost dostavila Njemačka kancelarija za migracije i izbjeglice

 

Predsjednik NVO Euromost Almer Mekić je saopštio da podaci pokazuju i da se još 584 Crnogorca koji su se u 2015. prijavili na azil u Njemačkoj, i dalje nalazi u tvoj državi dok se 1.310 njih do 31. avgusta dobrovoljno vratilo u Crnu Goru.

“Broj prijavljenih Crnogorskih državljana, koji su se prijavili na azil od prvog januara do 31. maja je 659, što znači da se taj broj do 31. avgusta povećao za 574 podnosioca zahtjeva. Ono što smo kroz istraživanje i komunikaciju sa našim gradjanima primjetili, da je veliki broj njih počeo da radi u Njemačkoj dobijajući radnu vizu za ovu državu, naročito mladih ljudi”, navodi Mekić.

Prema podacima Eurostata od 1. januara do 31. avgusta u 2015. godini, 3.020 crnogorskih građana se prijavilo za azil u Njemačkoj, 2016.  u istom periodu je taj broj 1.233 što je za 1.787 manje nego u prošloj godini.

Prema podacima Njemačke Federalne kancelarije za migracije i izbjeglice, koje je Euromost dobio i objavio za 2015. godinu u Easy sistemu je 4.311 prijavljenih građana Crne Gore, od čega je njih 3.635 podnijelo zahtjev za azil. Međutim, kako kaže Mekić, taj broj bi bio mnogo veći kada bi imali podatke koliko je još naših državljana u Njemačkoj koji se na druge načine prijavljuju kako bi ostali tamo da žive.

“Evidentno da se radi o 90 odsto građana sa sjevera Crne Gore, koji i dalje prema podacima Euromost-a masovno odlaze da žive u Podgorici, kao i južnim opštinama, najviše u Baru rati tražnje za poslom”, zaključio je Mekić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније