Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

13. 12. 2016. 12:56   >>  15:00 5

MIĆUNOVIĆ SMATRA

Stanje u medijima nikad gore

Situacija u medijskoj zajednici u Crnoj Gori nikad nije bila gora, a kvalitet novinarstva je sve slabiji, ocijenjeno je na prezentaciji istraživanja o potrebama u obrazovanju novinara i medijskoj pismenosti, koje je pripremio Institut za medije.


Istraživanje je urađeno u okviru međunarodnog projekta "Partnerstvo za razvoj medija u jugoistočnoj Evropi", u kojem učestvuje osam medijskih organizacija iz regiona koje čine mrežu za profesionalizaciju medija.

Direktor Instituta Vladan Mićunović kazao je da je cilj projekta poboljšanje kvaliteta rada medija, radnih uslova i obrazovnih sposobnosti novinara, kao i afirmisanje značaja medijske pismenosti, podsticanje što širih javnih debata o slobodi medija i obezbjeđivanje građanske podrške reformskim procesima u tom sektoru.

Većina kapitulirala pred teretom klijentelizma

Prema njegovin riječima, Crna Gora, nažalost, posljednjih godina stagnira u oblasti slobode medija.

"Situacija u medijskoj zajednici nikad nije bila gora, kvalitet novinarstva sve je slabiji, a javnost je prilično dezorijentisana sa skromnim znanjem i oskudnom sviješću o značaju medijske pismenosti", kazao je Mićunović.

On je rekao da period pada dolazi u vrijeme kada sa Fakulteta za novinarstvo izlaze generacije školovanih novinara i novinarki.

"Nadali smo se da će ti mladi ljudi donijeti moderniji, otvoreniji, kreativniji, smjeliji, slobodniji novinarski izraz. To se, nažalost, nije dogodilo, ili bar ne u onoj mjeri koliko smo mi priželjkivali", naveo je Mićunović.

Kako je kazao, u crnogorskim medijima rade desetine mladih novinara školovanih na Fakultetu političkih nauka.

"Ali mi se čini da je većina kapitulirala pred lošim uzorima i teretom klijentelizma, površnosti i neogovornosti", dodao je Mićunović.

Autorka istraživanja, Daniela Vranković, kazala je da je ono sprovedeno početkom godine, u trenutku kad još nije bila donijeta odluka o tome da li će se smjer novinarstva na FPN-u mijenjati, rekonstruisati ili ugasiti.

Istraživanje uključuje 15 intervjua sa profesionalcima iz oblasti medija ili regulatora.

"Kao i za svaku priču u vezi sa medijima, i ovdje se dešava da se mediji dijele na provladine i antivladine", kazala je Vranković.

Fali sveobuhvatna strategija

Ona je naglasila da je obrazovanje novinara neophodno, i dodala da bi se ono grubo moglo podijeliti na formalno i neformalno.

"Nosilac formalnog obrazovanja je FPN i smjer novinarstva koji, zvanično, u tom vidu u kojem je postojao više ne postoji", kazala je Vranković.

Istraživanje je pokazalo da Crnoj Gori nedostaje sveobuhvatna strategija o formalnom obrazovanju novinara ili više transparentnosti kada je ta tema u pitanju.

"U slučaju da studije novinarstva ostanu na FPN, trebalo bi posvetiti više pažnje obaveznoj praksi studenata i, generalno, praktičnoj primjeni naučenog", kaže se u preporukama.

Ocjenjuje se da Fakultet treba da ima širu saradnju sa medijima, a ne samo sa nekoliko dnevnih listova i radio stanica. 

„Medijska pismenost treba da bude dio nastavnog programa u svim srednjim školama a ne samo u gimnazijama. Treba više raditi na promociji ovog predmeta“, kaže se u preporukama.


Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније