Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

15. 12. 2016. 11:19 >> 11:03

CGO TRAŽI OD MARKOVIĆA

Službenici da potpisuju javna dokumenta

Centar za građansko obrazovanje(CGO) podnio je Inicijativu premjeru Dušku Markoviću kojom traži da obaveže starješine organa državne uprave da sve informacije koje žele saopštiti javnosti moraju biti potpisane od strane ovlašćenog službenika, načelnika odjeljenja, sektora ili samog starješine organa.

CGO je u Inicijativi obrazložio da kreatori takvih javnih dokumenata ne mogu biti skriveni iza "Službe za odnose sa javnošću" ili bilo koje druge službe, već isključivo navedeni imenom i prezimenom kako bi se izbjegle zloupotrebe.

"Jedan od motiva CGO-a da podnese ovu inicijativu je i nedavno iskustvo sa PR službom Ministarstva prosvjete, na čije saopštenje je CGO reagovao javno, ali i podnio i pritužbu Etičkom odboru na rad službenik zapošljenog u PR službi Ministarstva prosvjete. Naime, ovim reagovanjem potpisanim od strane `PR službe`, a ne imenom i prezimenom službenikai, date su neprimjerene kvalifikacije koje izlaze iz okvira profesionaknog ponašanja i političke neutralnosti koje bi državni službenici i namještenici trebalo da imaju kao osnovnu poziciju", navodi se u saopštenju Centra.

Kako su kazali, stav “PR službe” nosi elemente diskriminacije na osnovu netrpeljivosti ili predrasuda prema organizacijama civilnog društva.

"Etički odbor se izjasnio da nije u mogućnosti da postupi po pritužbi jer nije navedeno ime i prezime lica na koga se pritužba odnosi. Time je poslata poruka da neodgovorni pojedinci u organima javnog sektora mogu neprimjereno i nekažnjeno da iznose neetičke i nepotkrijepljene stavove skriveni iza generički navedenih `PR` I drugih službi", poručili su iz CGO.

Istakli su da nije nije uloga potencijalno oštećenih strana da zarad žalbe Etičkom odboru vrše istrage u državnim organima kako bi našli ime i prezime osobe koja potpisuje zvanične stavove u kojima postoje uvrijedljivi, diskriminatorni ili netačni navodi, a što sužava prostor za adekvatno procesuiranje istih.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније