Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

16. 12. 2016. 17:15   >>  17:10 1

ZENKA NAJAVIO

Radiće se Zakon o registrovanom partnerstvu

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka najavio da će se do kraja godine pripremiti Akcioni plan za sprovođenje Strategije o unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori 2013-2018.

"Predstoji nam i izrada Zakona o registrovanom partnerstvu u znaku kojeg je i današnja tema", naglasio je Zenka na panel diskusiji “Pravo na porodicu” koja je danas održana u Podgorici, u organizaciji NVO Juventas sa partnerima LGBTIQ Asocijacijom Kvir Montenegro i Institutom za pravne studije, a koja je dio projekta "Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori".

Zenka je naveo da je pripremljena analiza modela o registrovanom partnerstvu, da se šira javnost upoznavala kroz panele, tribine, diskusije, sa preprekama LGBT osoba u ostvarivanju pune socijalne uključenosti u društvo.

Ministar je zaključio da će se nastaviti sa stvaranjem uslova za donošenje pomenutog zakona koje se planira do isteka važeće Strategije. U tim aktivnostima, ministar je posebno naglasio kvalitet saradnje sa nevladinim organizacijama, prije svega organizacijama Kvir Montenegro i Juventas.

Najranjivijima u društvu potrebna najveća podrška

Zenka je na panel diskusiji naglasio da je porodica osnovna vrijednost svakog društva i naveo odlučnost Vlade u tome da država Crna Gora počiva na principima slobode, demokratije, vladavine prava.

Navodeći da najranjiviji u našem društvu trebaju našu najveću podršku, on je pozdravio aktivno zalaganje i spremnost LGBT zajednice i nevladinih organizacija koje se bave tom oblašću da se zajedničke aktivnosti učine sve boljim, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ministar je poručio da u Vladi Crne Gore imaju snažnog i pouzdanog partnera za dalji razvoj programa i unapređenje dijaloga u ovoj oblasti.

"Nacionalna politika polako počinje da se prepoznaje i na lokalnom nivou, ali prema ministrovim riječima, i tu ima razlike. Ni svaka sredina, ni okruženje nisu isti, ali jačanjem dijaloga sa predstavnicima lokalnih samouprava približićemo građanima realnost u kojoj žive LGBT osobe sa svim svojim strahovima", rekao je Zenka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније