Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me ]

17. 12. 2016. 12:06 >> 19:51
29

KALEZIĆ NA PRAJDU

Da nas podrže očevi i majke!

Ovogodišnja Parada ponosa, pod sloganom "Podrška - Porodična vrijednost", održana je danas u Podgorici. Uz manje prisustvo policije, u odnosu na prethodne godine, Parada je završena bez incidenata.

 

 

Ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmet Zenka, saopštio je da je društvo razvijeno onoliko koliko je razvijena i njegova svijest, poručujući da je "podrška porodice najbitnija".

Zenka je, uoči šetnje, čestitao organizatorima na istrajnosti, navodeći da je podrška potrebna svakom od nas. Kazao je i da učešće svih govori više od ijedne riječi.

 


 

"Podrška je najbitnija od porodice. Društvo je razvijeno koliko i njegova svijest. Niko od nas nije pozvan da sudi drugom", rekao je Zenka, navodeći da je važna dobra saradnja svih institucija.

Izvršni direktor NVO Kvir Montenegro, Danijel Kalezić, zatražio je na Prajdu podršku od onih do kojih im je najviše stalo - očeva, majki, braće, sestara, i rodbine.

 

 

"Od onih od kojih podršku dobijamo uvijek, ali ona izostaje u situacijama kada članovi naše porodice saznaju da smo mi gejevi ili lezbejke, biseksualne, trans, kvir osobe. Dajte nam podršku jer nam treba, zato što samo ako jesmo aut, samo ako saopštimo da jesmo to što jesmo, možemo imati pravi porodični odnos. Nijesmo drugačiji od drugih, isti smo kao ostali ljudi, uz malu razliku što volimo osobe istog ili oba pola, ili smo drugačijeg rodnog identiteta", rekao je Kalezić.

On je pozdravio sve porodice koje su danas na Prajdu, kao i majke LGBT osoba.

"Želim da se zahvalim svima vama koji ste ovdje, jer ste vi naša porodica, vi nam dajete podršku koja nam nedostaje od onih koje volimo, i koji jesu naša porodica", rekao je Kalezić.

 

 

Osim Zenke, Paradi je prisustvovao i ministar kulture, Janko Ljumović, predstavnici civilnog sektora, diplomatskog kora, Vlade Crne Gore, kao i predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđe Suhih.

Nakon obraćanja Zenke i Kalezića, Povorka je krenula Bulevarom Stanka Dragojevića, Vučedolskom, Njegoševom, do zgrade Parlamenta na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Na kraju šetnje, Kalezić se zahvalio učesnicima, ministrima Zenki i Ljumoviću, medijima i policiji koja je obezbjeđivala četvrtu Paradu ponosa.

 

 

Podršku organizatorima i pripadnicima LGBT populacije u Crnoj Gori pružila je i američka ambasada u Podgorici. Naime, na njihovom Tviter nalogu objavljeno je da je na Povorci ponosa i ambasadorka Margaret En Uehara. 

Osim Uehara, na Prajdu su bili ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori, Ijan Viting, te šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Aivo Orav.

 

 

Kad je riječ o predstavnicima političkih partija, podršku LGBT osobama pružili su lider Liberalne partije (LP), Andrija Popović, Nada Drobnjak iz Demokratske partije socijalista (DPS), Mirel Radić Ljubisavljević iz Socijaldemokratske partije (SDP), Marija Blagojević iz Socijaldemokrata (SD), te Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore.

Iz policije su naglasili da je ove godine bilo angažovano manje policajaca na obezbjeđenju parade nego prethodne, ali da ih je bilo dovoljno da intervenisu u slučaju potrebe.

"Službenici Uprave policije će nastaviti da aktivnostima iz svoje nadležnosti doprinose obezbjeđenju primjene i poštovanja ljudskih prava i sloboda, a posebno vulnerabilnih grupa među kojima je i LGBT zajednica", istakli su.

Na ovogodišnjem Prajdu dominirali su transparenti s porukama "Jednakost svima", "Svi za porodicu, porodica za sve", "Porodica = prihvatanje", "Baš mi se sviđa tvoje đevojka"...

Igor Pejović - Filip Rakonjac

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније