Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

19. 12. 2016. 08:59 >> 08:36

DO KRAJA GODINE

Nove etikete planinski i proizvod s moje farme

Donošenjem novog zakona, koji će Vlada usvojiti do kraja godine, otvoriće se mogućnosti za uvođenje novih oznaka poput "planinskog proizvoda" ili "proizvoda s moje farme“.

 

Generalni direktor Direktorata za poljoprivredu i pregovarač za Poglavlje 11 koje je otvoreno prošle sedmice u Briselu, Danijela Stolica rekla je za Pobjedu da te aktivnosti ukazuju da ulaskom u Evropsku uniju (EU) crnogorska poljoprivreda neće izgubiti svoju specifičnost, niti će se ugasiti tradiconalan način proizvodnje.

 "Naprotiv, EU insistira na promociji specifičnosti i crnogorski proizvođači treba da iskoriste šanse", kazala je Stolica.

EU je, kako je dodala, odavno prepoznala značaj uvođenja šema kvaliteta za unaprijeđenje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje.

"Imamo veliki broj zaštićenih proizvoda u svim državama članicama, a po broju se izdvajaju Italija i Francuska. Za nas je važno da zaštitimo što veći broj proizvoda nekom od oznaka, jer će na taj način naši proizvodi biti prepoznatljivi na EU tržištu, a ujedno imati i veću vrijednost na domaćem", saopštila je Stolica.

Ona je dodala da se Crna Gora već sad može pohvaliti da je ta oblast u velikoj mjeri usaglašena s evropskom pravnom tekovinom.

Stolica je navela da će od naredne godine Crnoj Gori biti dostupna i sredstva kroz IPARD program, kojima će se podržavati investicije u modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava, ulaganje u prerađivački sektor, ruralni turizam i druge vrste ekonomskih aktivnosti koje treba da doprinesu podizanju standarda života u ruralnim područjima.

Prema njenim riječima, jedan od osnovnih preduslova za efikasno korišćenje raspoloživih sredstava je formiranje kooperativa i proizvođačkih organizacija.

 "Važno je da naši poljoprivrednici to na vrijeme shvate i aktivno rade na udruživanju. U svim zemljama članicama EU poljoprivrednici su udruženi. Na taj način imaju olakašan pristup kreditima, ali i bolju poziciju da se izbore za svoje interese i lakše dođu do tržišta. EU ima i posebne linije za podršku zajedničkih nastupa proizvođača i njihovog marketinga", smatra Stolica.

Govoreći o značaju tog poglavlja, Stolica je saopštila da je Poglavlje 11 koje se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj, jedno od najkompleksnijih u procesu pristupanja EU.

 "Značaj tog poglavlja ogleda se, upravo, u benefitima koje će imati crnogorski poljoprivredni proizvođači i uopšte sektor poljoprivrede, članstvom Crne Gore u EU.

 "U pretpristupnom periodu crnogorska poljoprivreda prilagođava se zahtjevima Zajedničke poljoprivredne politike EU. Tokom procesa pregovora nastavićemo da usvajamo i primjenjujemo evropske standarde i procedure. Cilj prilagođavanja EU pravilima u oblasti poljoprivrede, nije samo puko ispunjavanje obaveza iz pristupanja, već je to istovremeno i način da poljoprivredni proizvođači postanu konkuretniji, odnosno da proizvode kvalitetnije proizvode i snižavaju troškove proizvodnje, kako bi opstali na velikom tržištu", objasnila je Stolica.

Ona je dodala da se sprovođenjem te politike otvaraju nove mogućnosti za poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori.

"Biće im dostupna značajnija finansijska sredstva iz EU fondova, omogućen plasman proizvoda na tržištu Unije. EU, zbog osjetljivosti sektora poljoprivrede, pomaže poljoprivredne proizvođače značajnim finansijskim sredstvima, kako bi se u pretpristupnom periodu lakše pripremili za članstvo", rekla je Stolica.

U narednom periodu pred crnogorskom administracijom i poljoprivrednim proizvođačima su, kako je ocijenila, veliki izazovi.

"Zajedno moramo još mnogo toga da naučimo i uradimo, kako bi ispunili sve uslove za nesmetano sprovođenje Zajedničke poljoprivredne politike i uspješno zatvorili pregovore", zaključila je Stolica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније