Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

21. 12. 2016. 14:43 >> 14:23

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA

Pčelarstvo bez granica u Pljevljima

Projekat pod nazivom Pčelarstvo bez granica, koji bi trebalo da doprinese poboljšanju produktivnosti i konkurentnosti ruralnih područja u tom sektoru, biće u petak predstavljen u Pljevljima.

Prezentacija, koju organizuju Savez pčelarskih organizacija Crne Gore (SPOCG) i udruženja pčelara Matica iz Pljevalja, Uljanik iz Berana i Pčelar iz Bijelog Polja, biće održana u sali pljevaljske Skupštine opštine.

Iz Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore saopšteno je da projekat treba da doprinese poboljšanju produktivnosti i konkurentnosti ruralnih područja u sektoru pčelarstva kroz transfer znanja i primjere dobre prakse, kao i zajedničke partnerske aktivnosti u skladu sa principima zaštite životne sredine i zdravstvene bezbjednosti hrane.

„Cilj projekta je višestruk i ogleda se u stvaranju uslova za razvoj malih i srednjih preduzeća u oblasti pčelarstva, smanjenju nezaposlenosti, unaprijeđenju znanja, povećanju konkurentnosti, proizvodnji zdravstveno bezbjedne hrane, povećanju produktivnosti proizvodnje meda i ostalih pčelinjih proizvoda, povezivanju ljudi u prekograničnom području Srbije i Crne Gore“, saopštili su predstavnici SPOCG.

Oni su dodali da bi 60 pčelara, od čega 30 u Crnoj Gori, trebalo da kroz projekat značajno unaprijedi uslove pčelarenja kako bi u potpunosti odgovorili zahtjevima tržišta za proizvodnju zdravstveno bezbjedne hrane.

„To će biti ostvareno kroz nabavku opreme, unaprijeđenje znanja i implementaciju 'higijenskog paketa' u proizvodnji meda. Ti pčelinjaci će predstavljati primjer dobre prakse i primjer za repliciranje u neposrednoj blizini“, navodi se u saopštenju.

Kroz projekat bi trebalo da bude obezbijeđena podrška za najmanje 80 predstavnika marginalizovanih grupa, odnosno mladih, žena, ruralnog stanovništva i nacionalnih manjina, od čega 40 u Crnoj Gori, za pokretanje ekonomskih aktivnosti u sektoru pčelarstva.

„To će biti ostvareno kroz nabavku deset košnica sa rojevima pčela zajedno sa svom neophodnom stručnom podrškom kako bi se uspostavljeni biznisi održali i dalje širili“, kazali su predstavnici SPOCG.

Projekat se u Crnoj Gori realizuje u opštinama Pljevlja, Berane i Bijelo Polje, a u Srbiji u opštinama zlatiborskog okruga.

 Projektni partneri iz Srbije su Opština Arilje, Društvo pčelara „Savo Popović“ iz Arilja i Asocijacija za razvoj Ibarske doline iz Kraljeva.

 Projekat je finansiran u okviru prekograničnog programa Srbija - Crna Gora, a u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) dva, alokacija za 2012. i 2013. godinu.

Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori je 185,17 hiljada eura, od čega EU obezbjeđuje 85 odsto, odnosno 157,2 hiljade.

Implementacija projekta počela je 3. oktobra i trajaće godinu i po.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније