Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar [ Objavio: O.Z. ]

21. 12. 2016. 16:38 >> 16:17
4

IZMIJENIĆE ZAKON

Formirati krovnu omladinsku organizaciju

Formiranje saveza omladinskih organizacija je nerealno, zbog čega će Ministarstvo sporta u narednom periodu raditi na izmjenama Zakona o mladima, kojim bi trebalo biti regulisano formiranje krovne omladinske organizacije, saopštila je predstavnica tog resora, Andrea Popović.

Ona je danas, na okruglom stolu „Krovna organizacija mladih kao instrument za veće učešće u odlučivanju u Crnoj Gori“, koji je organizovala nevladina organizacija Prima, ukazala da formiranje krovne omladinske organizacije nije regulisano Zakonom o mladima, pojašnjavajući da član 19 tog akta govori o formiranju saveza omladinskih organizacija na lokalnom i nacionalnom nivou.

„To je vrlo nerealno da se ostvari u crnogorskoj omladinskoj politici, samim tim jer imamo veoma mali broj omladinskih organizacija koje su aktivne, njih je pedesetak“, kazala je Popović, ocijenjući da taj član zakona nije primjenljiv.

„Mi ćemo u narednom periodu raditi na izmjenama i dopunama Zakona o mladima, gdje ćemo se zalagati da krovna omladinska organizacija bude ona organizacija koja ima podršku najvećeg broja omladinskih organizacija na nacionalnom nivou, i koja je registrovana najmanje dvije godine“, istakla je Popović.

Ona je ocijenila da je ova godina bila plodonosna što se tiče omladinske politike, podsjećajući da je usvojen Zakon o mladima kao i Strategija za mlade. „Prioritet naredne godine biće otvaranje omladinskih klubova i centara“.

„Trenutno je u fazi izrada podzakonskog akta koji se tiče finansiranja omladinskih organizacija za mlade. Nakon izrade akta biće sproveden konkurs za finansiranje omladinskih organizacija, koji će biti otvoren u martu ili aprilu naredne godine“, kazala je Popović .

Predstavnik Crnogorskog omladinskog foruma (COF), Ammar Borančić, pojasnio je da je prethodni zakon o mladima prepoznavao COF kao krovnu organizaciju mladih, navodeći da je novim Zakonom predviđeno formiranje saveza organizacija „što je nemoguće organizovati“.

On je ukazao da je COF osnovan 2011. godine i da nijedno rukovodstvo, kako je istakao, nije se dovoljno posvetilo toj organizaciji i nije ostvarilo misiju.

„Misija COF-a je da poveća omladinsku politiku, učešće mladinskih organizacija u procesu donošenja odluka, uticaj na kreiranje omladinskih politika“, istakao je Borančić.

U ovom trenutku, kako je naveo, omladinske organizacije na bilo koji način ne utiču direktno na donošenje politika koje ih se tiču.

„COF je udruženje svih omladinskih organizacija, civilnog sektora, sindikata, i vrlo je lako prepoznati snagu koja može da se crpi iz takvog urdruživanja svih omladinskih organizacija u Crnoj Gori. Još jedna vrijednost je što ćemo konačno imati jedno koherentno tijelo mladih koje će prevazići manjak komunkacije među različitim sektorima mladih“, kazao je Borančić.

Generalna sekretarka COF-a, Milica Žugić, kazala je da je ta organizacija prilikom osnivanja brojala 11 članica, a da trenutno njegovo članstvo čini 17 organizacija.

„Tu je 13 nevladinih organizacija, tri podmlatka i jedna mreža mladih sindikata“, precizirala je Žugić.

Ono što je cilj COF-a, kako je istakla, u narednom periodu jeste jačanje kapaciteta samog COF-a proširenje njegovog sastava.

Govoreći o konkursu za nove članove COF-a, Žugić je kazala da je prošli konkurs bio otvoren do 17. decembra kada je bio organizovan sastanak te organizacije.

„Tada smo imali dvije aplikacije koje su u potpunosti zadovoljile sve kriterijume COF-a. Međutim, odlučili smo da otvorimo novi poziv na koji se mogu prijavljivati nove organizacije, i ono na čemu ćemo mi raditi u narednom periodu jeste motivisanje za članstvo“, navela je Žugić.

Sve do kraja februara, kako je precizirala, biće otvoren poziv za nove članice.

Izvršna direktorica, NVO Prima, Aida Perović Ivanović, kazala je da je okrugli dio četvorogodišnjeg projekta „Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku“ podržanog od Evropske unije kroz program IPA CSF, koji vodi Fondacija Ana i Vlade Divac a na kom je NVO Prima partner i implementator u Crnoj Gori.

„Ovaj projekat za cilj ima povećanje aktivnog učešća mladih u donošenju odluka. S tim u vezi, smatrali smo da treći okrugli sto koji organizujemo u okviru ovog projekta, mora da obuhvati temu krovne organizacije mladih“, navela je Perović Ivanović.

Pored Fondacije Ana i Vlade Divac iz Srbije i NVO Prima iz Crne Gore, partneri koji sprovode projekat su i: Partners iz Albanije; Asocijacija za obrazovanje Mladiinfo International iz Makedonije i Fondacija volontera zajednice iz Turske.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније