Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

27. 12. 2016. 16:00 >> 15:53
1

ZAPOSTAVLJENI I ZANEMARENI

Zdravi stilovi života: Više raditi sa mladima

Mladi u Crnoj Gori, posebno kategorija mladih u riziku, zapostavljeni su i zanemareni kada je u pitanju prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i promocija zdravih stilova života.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare CAZAS-a povodom predstavljanja rezultata Škole zdravih stilova života, najveći problem predstavlja manjak kvalitetnog rada, usljed nedovoljno razvijenog sistema podrške mladim ljudima koji počinju da eksperimentišu sa psihoaktivnim supstancama u sve ranijem uzrastu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, prikupljenim tokom ESPAD istraživanja među srednjoškolcima u Crnoj Gori u 2015. godini, 72 odsto učenika smatra da je alkohol lako dostupan mladima, a 27 odsto da je i marihuana lako dostupna, dok skoro svaki peti učenik navodi isto i za ekstazi.

„Sedamdesetosam odsto maloljetnika navodi da su probali alkohol, a 40 odsto i da su pili u prethodnih 30 dana. Deset odsto je navelo da je koristilo droge“, saopšteno je iz CAZAS-a.

Neophno je, kako se navodi, ubrzano raditi na podizanju nivoa preventivnih aktivnosti prema mladima, u odnosu na zloupotrebu sve tri navedene psihoaktivne supstance kao i promociji zdravih stilova života.

Kako smatraju u CAZAS-u, servisi za mlade veoma su malo prilagođeni njihovim potrebama, a nivo stigme i diskriminacije mladih ljudi koji traže pomoć izuzetno je visok.

To, objašnjavaju iz te nevladine organizacije, direktno utiče na opadanje onih koji se obraćaju institucijama sistema, odnosno na povećanje broja onih koji imaju sve veći problem sa zloupotrebom psihoaktivnih supstanci i obraćaju se organizacijama civilnog društva.

„Implementaciji nacionalnih strategija za kontrolu pušenja i alkohola nedostaje strateški pristup i veći angažman svih ključnih igrača, prevashodno relevantnih institucija, ali i civilnog društva“, smatraju u CAZAS-u.

Oni ocjenjuju da je implementacija zakona i propisa u ovoj oblasti loša i zahtijeva značajna poboljšanja, prvenstveno u dijelu boljeg inspekcijskog nadzora i sprovođenja zakona.

„Implementacija nacionalne strategije za borbu protiv droga zahtijeva veći nivo liderstva, koordinacije i komunikacije, između institucija i vlade, i između javnog sektora i civilnog društva“, navodi se u saopštenju.

Iz CAZAS-a poručuju da je važno da Ministarstvo zdravlja zauzme proaktivniju i vodeću ulogu, pruži veću podršku i bude sveopšti koordinator ovih napora.

Kako navode, ono što je do sada viđeno na ovom polju je nažalost manjak liderstva, koordinacije i komunikacije na ovom polju od nekadašnjeg Odjeljenja za droge, a od skorašnjeg Odjeljenja za kreiranje politika za sprječavanje zloupotrebe droga, pa time i resornog Ministarstva.

„Potrebno je da Ministarstvo zdravlja razmotri vraćanje prvobitno zamišljenog i ustanovljenog mandata ovom Odjeljenju, čije djelovanje je zamišljeno na način da bude sve ono što ono odavno nije, a na što kao civilno društvo ukazujemo već neko vrijeme“, smatraju u CAZAS-u.

Kako su rekli, ovo Odjeljenje, zamišljeno na način da funkcioniše kao Nacionalna kancelarija za droge, poput primjera dobre prakse iz regiona i šire, učinilo je sve da svoju ulogu minimizuje i svede svoj rad na puko kreiranje politika iz te oblasti.

U CAZAS-u smatraju da su zabrinjavajuće i činjenice da su neplanirane trudnoće i abortusi u porastu.

Znanje mladih o kontracepciji je, kako navode, na nezadovoljavajućem nivou.

Dodaju da je vidno i povećanje broja polnih bolesti među mladima.

„Nažalost, još postoje škole u Crnoj Gori u kojima đaci ne pohađaju predmet Zdravi stilovi života koji sa statusom izbornog predmeta ne može ostvariti svoju osnovnu funkciju – da poveća svijest i znanje mladih o važnosti prevencije i zdravih navika“, navode iz CAZAS-a.

Iz te organizacije poručuju da se bez zajedničkog, odgovornog i cjelishodnog pristupa društva neće moći efikasno odgovoriti na izazove i na moguće širenje polno i krvlju prenosivih infekcija, kao i na evidentno povećanje broja korisnika psihoaktivnih supstanci, naročito među mladima.

„Podsjećamo na neadekvatne uslove u kojima rade i funkcionišu Klinika za infektivne bolesti i Psihijatrijska klinika u Podgorici i na krajnje ograničene resurse Specijalne psihijatrijske bolnice u Kotoru“, kaže se u saopštenju CAZAS-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније