Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

04. 01. 2017. 13:45 >> 15:40
13

BOGDANOVIĆ PORUČIO

Svi da služimo Cetinju najbolje što znamo

Cetinje je simbol trajanja jedne zemlje, inspiracija i izvorište nade, slobode, vjere i ponosa. Baš zbog toga, svi mi u obavezi smo da danas Cetinju služimo najbolje što znamo. Da radimo za Cetinje, kazao je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović na proslavi Dana osnivanja Prijestonice. On je tom prilikom publicisti i autoru Marku Špadijeru dodijelio ovogodišnju Povelju „Ivan Crnojević“.

Nataša Mitrović, TVCG

Na ceremoniji, organizovanoj u znak sjećanja na datum kada je gospodar Ivan Crnojević 1482. godine preselio prijestonicu svoje države na Cetinjsko polje, Bogdanović, koji je kazao kako četvrti januar predstavlja važan datum, koji je u istorijskom trajanju Crne Gore nezaobilazan i dragocjen.

“Baš zbog toga, svi mi u obavezi smo da danas Cetinju služimo najbolje što znamo. Da radimo za Cetinje. I da čuvamo plamen crnogorske slobode, ponosa i ljubavi ovdje - gdje je on i iznikao iz Ivanove luče”, naglasio je on.

Bogdanović je podsjetio i na sve što je gradska uprava uradila i započela tokom proteklih 12 mjeseci.

“Na prostoru ’Košute’ umjesto napuštenih fabričkih hala danas imamo finalizaciju gradnje niza objekata u okviru nove poslovne zone, gdje ćemo već ove godine dobiti nova radna mjesta. Slično je i sa turističkim kompleksom „Krstac“ na Njegušima, koji je nikao znatno brže nego što smo i sami očekivali. Nastavljeni su radovi i na brojnim drugim privrednim sadržajima, od hotela koji će uskoro biti otvoren u gradskom središtu, sve do investicija na ruralnom području, poput one u mjestu Građani. Naša je gradska uprava stavila tačku i na još jedan, decenijama izražen problem Cetinja. Izgradili smo novu kanalizacionu mrežu na području čitavog grada. Samo u proteklih 12 mjeseci, izgradili smo i rekonstruisali gotovo 40 kvadratnih kilometara gradskih i seoskih saobraćajnica”, kazao je Bogdanović.

On je napomenuo da su ušli u finalnu fazu obnove bivšeg ruskog poslanstva.

“Osim što ćemo dobiti još jedan završen objekat u okviru programa „Beautiful Cetinje“, time ćemo dodatno doprinijeti imidžu Cetinja kao važnog administrativnog centra – s obzirom da će u pomeutoj zgradi biti smješteno Ministarstvo vanjskih poslova. Nastavljena je gradnja Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti, gdje sada imamo niz novih objekata. Ipak, posebno sam zadovoljan što je upravo Prijestonica Cetinje obezbijedila 4,2 milion eura za gradnju Fakulteta dramskih umjetnosti, zahvaljujući donaciji Republike Turske”; kazao je Bogdanović.

On je kazao da je prethodne zavrtšen tender za izvođenje radova na projektu izmještanja Ikone bogorodice Filermose, tokom koje je konačno savremenim uređajima i inventarom opremljena unutrašnjost autobuske stanice.

“Tek ću istaći da smo, sarađujući sa Evropskom unijom, Sistemom Ujedinjenih nacija, ali i državama poput SAD, Turske ili Kine tokom proteklih godina obezbijedili sredstva za projekte u ukupnom iznosu od oko 18 miliona eura”, kazao je Bogdanović.

Čestitajući Marku Špadijeru na priznanju, Bogdanović je kazao  kako je iz godine u godinu krug organizacija I pojedinaca koji rade u u interesu Cetinja sve veći.

 

“O njemu ne treba posebno govoriti – jer svi mi jako dobro znamo ko je gospodin Marko Špadijer. Znamo ga kao publicistu i književnika. Kao nosioca inovacija i progresivnih procesa u brojnim oblastima tokom brojnih decenija. Kao vanserijskog svestranog djelatnika posvećenog umjetnosti, diplomatiji, akademskim i društvenim procesima. Kao borca za mir i kao borca za dostojanstvo svoje domovine. Kao intelektualca svoje vrste. A prije svega – znamo ga kao prijatelja. Kao Cetinjanina. Kao jednog od onih sugrađana koji Cetinje i danas čine gradom čiji će ljudi svojim životom i svojim dostignućima najbolje predstaviti i afirmisati njegovo ime”, kazao je Bogdanović.

On je istakao da je Matica crnogorska postala vremenom institucija kulture i nauke, dosljedan čuvar crnogorskog bića i identiteta, organizacija koja svojim radom uvijek pruža nemjerljiv doprinos društvenim kretanjima u Crnoj Gori.

“A zasluge za te činjenice posebno pripadaju Marku Špadijeru - koji je strpljivo i predano radio kako bi Matica postala ono što danas jeste. Sve što je navedeno, a prije svega - sve što ime Marka Špadijera znači u širim okvirima, čini mi iznimnu čast što ovogodišnja Povelja „Ivan Crnojević“ pripada upravo njemu”, zaključio je on.

Špadijer je kazao da Povelju prima s posebnim uzbuđenjem.

“Roditi se i živjeti na Cetinju je biografska činjenica, ali i pouzdan znak identifikacije. Cetinje svojom istorijskom energijom oblikuje živote svojih građana. Dvor, Manastir, Biljarda, Orlov krš, Vlaška crkva, Lovćenska vila, Vladin dom, Njegoševa ulica, ambasade stranih zemalja, nijesu samo gradski pejzaži pored kojih svakodnevno hodamo, već međaši vremena i slave koji su duboko usadili svoje poruke u nas. U tom smislu biti građanin Cetinja je privilegija, a biti dobitnik Povelje koja nosi ime njegovog osnivača - je posebna počast. Međutim, Cetinje je iznad pojedinačnih sudbina”, kazao je Špadijer I dodao:

“Povelju koja nosi ime Ivana Crnojevića, i koju imam čast da primim, doživljavam kao odlučnost suverene Crne Gore da svoje slavne ličnosti sačuva od zaborava i podsjeća da je “odavde je prva iskra sjekla” i vjekovima pokazivala put slobode Crnoj Gori.”

Špadijer je istakao da je Matica crnogorska, čiji je jedan od osnivača, začeta i aktivno prisutna na Cetinju, jer je Prijestonica ona supstanca crnogorskog ideniteta koja nas uznosi i obnavlja slobodarski i plemeniti crnogorski patriotizam.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније