Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

04. 01. 2017. 18:18 >> 18:35
2

SMANJEN BROJ OBOLJELIH

Prošle sedmice od gripa preminule tri osobe

U Crnoj Gori su tokom prošle sedmice tri osobe preminule od virusa gripe, a od početka sezone registrovano je ukupno šest smrtnih slučajeva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Prema podacima Instituta, svih šest osoba, koje su u ovoj sezoni umrle od komplikacija gripe, nijesu bile vakcinisane i bolovale su od hroničnih bolesti.

Od 26. decembra 2016. do 1. januara 2017. godine kod izabranih doktora registrovano je 1.228 osoba sa simptomima gripe. Iz IJZ su kazali da je broj takvih pacijenata smanjen za 3,23 odsto u odnosu na prethodni period.

Prema podacima IJZ, gripa je dosad laboratorijski potvrđen kod 135 osoba.

"U Centru za medicisku mikrobiologiju instituta u ovom izvještajnom periodu laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa gripa kod 28 osoba (tip A). Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 135", precizirali su iz IJZ.

Podsjetili su da je u Evropskom regionu SZO registrovan porast obolijevanja od gripa, pri čemu je ove sezone registrovan najraniji početak masovnog obolijevanja u poslednjih sedam godina.

"U sezoni dominira „sezonski“ virus gripa tip A, potip H3N2 pa je za očekivati da najpogođenije virusom budu osobe starije od 65 godina", tvrde iz IJZ.

Kako dodaju, pridržavanje opštih i preventivnih mjera predstavlja osnovu borbe protiv daljeg obolijevanja.

Ističu da je vakcinu moguće primiti bilo kada.

"Posebno je bitno da vakcinu prime osobe koje su u najvećem riziku od komplikacija i smrtnih ishoda od gripa", naglasili su iz Instituta.

Podjsetili su da su opšte preventivne mjere redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, jer se virus na taj način unosi u organizam.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније