Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

05. 01. 2017. 14:04 >> 21:53
6

NEVRIJEME U CG

Snijeg do 50cm, za putare pune ruke posla

U bjelopoljskoj i mojkovačkoj opštini snježni pokrivač visok je od 20 do 50 centimetara, a većina puteva do mjesnih centara je prohodna za razliku od onih koji vode do okolnih sela. U Beranama je sva mehanizacija na terenu, dok je Cetinje uvelo cjelodnevnu dežurnu liniju.

Snabdijevanje električnom energijom je za sada uredno, premda bi zbog visine snijega koji ne prestaje moglo doći do ispada na električnoj mreži , kazali su za Radio Crne Gore u Elektrodistribuciji. Zima će pokazati zube u višim djelovim, gdje je noćas i tokom prijepodneva napadalo novih dvadesetak centimetara.

U planinskim djelovima na nekim mjestima snijeg je u nametima dostigao visinu i do pola metra, rekao je predsjednik bjelopoljske Mjesne zajednice Kovren-Bliškovo, Dragan Marković.

Prema njegovim riječima, put do tamošnjih mjesnih centara je prohodan, ali su u blokadi sela Vergaševiće, Gorice, Slatka i put prema Stožeru.

Mještani sopstvenim mašinama i improvizovanim “vozama” nastoje da očiste glavne seoske puteve.

U Mjesnoj zejednici Bistrica glavni put je pročišćen, a u toku je čišćenje puteva prema okolnim selima saznali smo od predsjednika zajednice Sakiba Čindraka.

U bjelopoljskom selu Godijevu, gdje je visina snijega oko 30cm, svi putevi su u sniježnoj blokadi , kaže tamošnji predsjednik Mjesne zajednice Jasmin Kijamet.

I u ostlim područjima optine je slična situacija gdje su putevi prema selima uglavnom blokirani. Opštinske mašine čiste puteve prema mjesnim centrima.

Magistralni put prema Podgorici, čistači Crnagora puta redovno čiste , tako da se saobraćaj odvija uz neophodnu opreznost .

Regionalni put Slijepač most –Pljevlja, u kontinuitetu čiste mašine podizvođača Crnagoraputa, koje usput ostavljaju šljaku kako bi usporili stvaranje poledice.

Sva raspložovima zimska mehanizacija komunalnog preduzeća “Lim” od ponoći je angažovana na području grada, prigradskih naselja i prema većim mjesnim centrima, kako bi saobraćajnice bile koliko je to moguće prohodne, kazao je za Radio Bijelo Polje, šef jedinice “Putevi” Mervan Hasanović.

"Što se tiče grada prioritetna je dionica prema Bolnici i Hitnoj službi, pa je snjegočistač sa posipačem soli, non-stop na tom pravcu. U ranim jutranjim satima snjegočistači su angažovani na prioritetnim putnim pravcima, kao što su Bijelo Poje-Lozna –Sušica, krak prema Goduši, i Rasovo- Bistrica, krak prema Bijedićima, a nakon toga biće upućen i prema Kanjama. Očišćen je dio puta prema Cerovu, a jedan snjegočistač je upućen prema Grančarevu, a potom ćemo kamion uputiti prema Pripčićima i Rakonjama. Na području mjesnih centara takođee smo angažvali mještane, vlasnike mehanizacije i tzv. “voza”, koji nam pomažu u čišćenju puteva. Do kraja dana i putni pravci na području Vraneške doline biće prohodni , kao i svi drugi prioritetni putni pravci prema mjesnmi centrima", kaže Hasanović.

Žabljačani spremno dočekali padavine

Visina snijega na Žabljaku danas je dostigla pola metra. Žabljačani navikli na oštre zime, spremno su dočekali upozorenja meteorloga.

 

Berane: Mehanizacija neprestano na terenu

Lokalne puteve na teritoriji opštine Berane neprestano održava devet specijalizovanih vozila, saopšteno je iz Agencije za izgradnju i razvoj tog grada.

"Protekle noći i danas su očišćeni putevi u gradskom jezgru i prigradskim naseljima Dapsiće, Petnjik, Budimlja, Lužac, Dolac i Pešca, a nakon puteva, mehanizacija Agencije će očistiti i pješačke staze i trotoare i nastaviti sa čiščenjem ulica", navodi se u saopštenju.

Očišćeni su lokalni putevi do Kurikuća, Lubnica i Glavaca, Štitara i Bubanja a u toku je čišćenje puteva prema Donjim Lugama, Donjoj Ržanici, a zatim i prema Zagorju, Kaludri, Gornjem i Donjem Zaostru, Šekularu i Polici.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj su kazali da će, nakon čišćenja svih puteva, za vrijeme padavina nastaviti da neprestano održavaju sve lokalne putne pravce.

"Mehanizacija AIR je radila na čišćenju regionalnog putnog pravca Berane -Lubnice iako je on, kao i putni pravci Berane-Polica-Petnjica, Berane- Andrijevica i Berane -Rožaje u nadležnosti državne Direkcije za saobraćaj", piše u saopštenju.

Iz Agencije pozivaju građane na strpljenje i solidarnost.

Prohodni skoro svi putevi u Opštini Petnjica

Većina putnih pravaca na području petnjičke opštine su prohodni, saopštio je vd direktor Komunalnog preduzeća u Petnjici, Mithad Cikotić.

Putni pravac Stenice – škola na Boru – Savin Bor je prohodan. Lagatori – Latski most – Kutnje brdo su takođe radnici komunalnog očistili pa je on prohodan za saobraćaj, prenosi Radio Petnjica.

Lokalni putni pravac Osnovna škola u Trpezima – Kutnje brdo je takođe prohodno, kao i u Vrbici, od osnovne škole prema Kracima koji izlazi na regionalni put. Putni pravac Petnjica – Radmance je takođe prohodno.

Mašine komunalnog se trenutno nalaze na putnom pravcu prema Godočelju i rade na rasčišćavanju i ovog puta, kao i na svim ostalim putnim pravcima. Preostalo je da se očisti putni pravac Petnjica – Bioče, ali radnici komunalnog, koji od ranih jutarnjih sati rade na čišćenju puteva u opštini Petnjica, prioritet su dali putevima koji vode ka udaljenim mjestima kako bi omogućili da građanima neometanu komunikaciju prema Petnjici.

Na terenu se nalaze i mašine privatnika koji su na tenedru dobili dozvolu za održavanje lokalnih puteva na području Petnjice u zimskom periodu.

Cjelodnevna dežurstva u Pljevljima

Mehanizacija pljevaljske službe "Čistoća" 24 sata je na gradskim ulicama, uklanjaju snijeg sa saobraćajnica i raskrsnica i posipaju so. Kažu da su spremni da blagovremeno reaguju i na najavljene loše vremenske uslove sa padavinama, niskim temperaturama i ledenim danima.

Snježne padavine u Pljevljima počele su u utorak 2. januara od kada služba "Čistoće" sa mehanizacijom 24 sata krstari gradskim ulicama, prensi PVportal. Intenzivnije padavine počele su u četvrtak, 5. januara i visina snijega je 17 centimetara. Iz tog preduzeća napominju da su i za Božićne kao i za novogodišnje praznike obezbjeđena cjelodnevna dežurstva.

Iz preduzeća "Lokalni putevi" saopšteno je da ovih dana intervenišu po prioritetnim pozivima i sva mehanizacija tog preduzeća je na terenu. Juče su čistili na putnim pravcima Rudnica – Milunići, Vraca – Poblaće, Poljana – Barit – Kovačevići, Brvenica – Pliješevina, Tikava – Orlja, Most na Vezišnici – Hoćevina – Šljivansko.

Komunalno preduzeće Kolašina tokom dana je uspjela da redovno čisti gradske ulice, kao i većinu saobraćajnica u prigradskim naseljima. Čišćenje puteva ka selima planirano je u poslijepodnevnim satima.

Na Cetinju je snijeg tokom dana nastavio da pada istim intenzitetom kao i jutros, a visina pokrivača u gradu trenutno iznosi oko pola metra. Prijestonica Cetinje uvela je cjelodnevnu dežurnu liniju na koju svi građani mogu prijaviti potrebe za intevencijom gradskih službi, i to pozivom na broj telefona 123.

Saobraćaj na putu Virpazar-Sutomore bio je u prekidu nakon što su se dva šlepera zaglavila u snijegu i prepriječila put. Sa propuštanjem vozila počelo je oko 16.10 časova.

Predstavnici svih nadležnih službi sistema zaštite i spašavanja apelovali su na građane da bez prijeke potrebe ne kreću na put pogotovo u noćnim satima, a ako se ipak odluče na to, da prethodno provjere prohodnost i stanje na putevima.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније