Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

06. 01. 2017. 10:02 >> 16:06
11

BAR i HERCEG NOVI

Vjetar dizao krovove, obarao drveće

Nakon mećave i problema sa zaleđenim ulicama, Bar je jutros je zadesio i pravi orkan.Tim za upravljanje u vanrednim situacijama opštine Bar upozorio je građane da radi lične sigurnosti bez prijeke potrebe ne izlaze iz svojih domova u naredna dva do tri dana.

 

Silovit vjetar koji je povremeno dostizao brzinu od preko 20 metara u sekundi čupao je drveća, podizao krovove, prevrtao čamce.

Najozbiljniju štetu zasada je pretrpjela zgrada Opštine, kojoj je vjetar podigao krov, prenosi portal mondo.me.

Nešto poslije pet sati ujutro bio je prekinut saobraćaj na magistralnom putu kod Šušnja, jer je vjetar iščupao drvo i oborio ga na put.

Vjetar i obarao drveće na parkirane automobile.

Tim za upravljanje u vanrednim situacijama opštine Bar upozorio je građane da radi lbez prijeke potrebe ne izlaze iz svojih domova u naredna dva do tri dana.

„Takođe  se mole građani i vozači da obrate pažnju na ulice sa drvoredima, a naročito na  kretanje ulicom Bulevar revolucije kao i na parkiranje vozila u istoj, zbog problema koji mogu nastati uslijed oštećenja na krovovima zgradama i krovu  zgrade Opštine. Zbog niskih temperatura,  zaleđenih puteva i polomljenih stabala u prigradskim naseljima građani treba da obrate pažnju da ne dovode u opasnost sebe i druge učesnike u saobraćaju.Molimo građane da ozbiljno shvate naše upozorenje i Molbu i da doprinesu da zajedno prevaziđemo probleme u gradu i okolini, tokom aktuelne vremenske situacije“, navodi se u saopštenju. .

Saopšteno je da je tokom noći bilo dosta intervencija nadležnih organa, s naglaskom na ruralne predjele i rješavanje probema u saobraćaju. Sve akcije spašavanja uspješno su okončane. Poslušajte fono izvještaj Vesne Šoškić, TVCG.

 

Slična situacija i u Novom

Usljed olujnog vjetra došlo je i do obaranja drveća na više od 10 mjesta na teritoriji Herceg Novog. Na OŠ “Dašo Pavičić” pričinjena je veća materijalna šteta zbog udara olujnog vjetra. Procjenjuje se da je oko 400 kvadratnih metara krova oštećeno. Opština apeluje na svoje građane i goste da bez prijeke potrebe i zimske opreme ne idu u područje zaleđa grada.

Pod snijegom i ledom je većina puteva u zaleđu. Juče je na putu do sela Ubli zaglavljena jedna mašina za čišćenje sniježnih nanosa, zbog čega je nekoliko vozila bilo zarobljeno na tom putnom pravcu. Pripadnici Službe zaštite i spasavanja evakuisali su sva lica koja su bila zarobljena u blokiranim vozilima.

Od juče su pojedine dionice puteva zatvorene za saobraćaj, dok se snijeg ne raščisti i kolovozi pospu solju. Otežano se saobraća i prema Trebinju preko Sitnice.

 

U Opštini Herceg Novi jutros je održan hitan koordinacioni sastanak svih službi, na kojem je sagledana situacija nakon jučerašnjih snježnih mećava u zaleđu, praćenih jakim udarima vjetra i temperaturom do -10 stepeni.

Najavili su da će tokom dana, kao i juče, pojedine dionice biti zatvorene iz bezbjednosnih razloga i zbog čišćenja puteva, o čemu će građani biti obavješteni.

„Među prioritetnim dionicima za čišćenje su put Kameno-Dugunja-Ubli, i na tom poslu su već danas angažovane dvije mašine, kao i sela Kameno i Mokrine kojima je zbog sniježnih nanosa sada otežan pristup. Značajni napori će biti uloženi kako bi sve dionice prema Vrbanju bile danas očišćene i prohodne za sva motorna vozila. Poseban izazov predstavlja čišćenje pravca Kameno-Ubli, zbog otežanog prohoda od Kruševica do Vrbanja“, navodi se u saopštenju.

Djelovi podorjenskih sela, kao i poluostrvo Luštica su od juče bez napajanja električnom energijom, a ekipe Elektrodistribucije će tokom današnjeg dana otkloniti kvarove.

 

„Usljed olujnog vjetra došlo je i do obaranja drveća na više od 10 mjesta na teritoriji našeg grada – Ulica Nikole Ljubibratića, Baošići, Kumbor, Srbina, Podi, Sutorina. Na OŠ “Dašo Pavičić” pričinjena je veća materijalna šteta zbog udara olujnog vjetra. Procjenjuje se da je oko 400 kvadratnih metara krova oštećeno, zbog čega zaposleni preduzeća “Čistoća” rade na čišćenju Puta partizanskih majki“, kazali su iz Opštine.

Opština Herceg Novi apeluje na svoje građane i goste da bez prijeke potrebe i zimske opreme ne idu u područje zaleđa grada. Iz Službe zaštite savjetuju da se, ako se građani nađu na tom području, ne udaljavaju od vozila i drugih lica, kao i da se izbjegavaju bilo kakvi planinski usponi.

„Radnici kompanije Fortis Mont su tokom jučerašnjeg dana čistili glavni pravac Kameno-Sitnica, dok je Komunalno stambeno preduzeće, zbog velikih snježnih nanosa, angažovalo dodatnu operativu, tj. dva podizvođača na radovima na čišćenju puteva. Zbog loše meotorološke situacije, juče je na pravcu Dugunja-Ubli bila zaglavljena jedna mašina za čišćenje sniježnih nanosa, zbog čega je nekoliko vozila bilo zarobljeno na tom putnom pravcu, te se pristupilo dodatnom angažovanju podizvođača na raščišćavanju puteva“, navodi se u saopštenju i dodaje da su pripadnici Službe zaštite i spasavanja tokom jučerašnjeg dana evakuisali sva lica koja su bila zarobljena u svojim vozilima. 

Oštećene fasade na podgoričkim zgradama

U Podgorici takođe duva jak vjetar, sa udarima preko 100 km na sat. Na nekoliko lokacija su porušena stabla i ostećene fasade na zgradama.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније