Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 01. 2017. 19:31   >>  19:08 3

KOD MOJKOVCA

Loženje badnjaka u Podbišću postaje tradicija

U selu Podbišću pored Mojkovca danas je u organizaciji Ogranka Matice crnogorska i Crnogorske pravoslavne crkve ložen badnjak u znak najvećeg hrišćanskog praznika i 101. godišnjice Mojkovačke bitke.

"Činodejstvovao je arhimandrit Crnogorske pravoslavne crkve, Bojan Bojović, koji je i pročitao Poslanicu Mitropolita Mihaila. Pored nekoliko desetina građana prisustvovali su i predjesednik opštine Mojkovac, Dejan Medojević i predsjednik Skupštine opštine, Slavenko Blažević", navodi se u saopštenju ogranka Matice crnogorske.

Dodaju da je predsjednik Ogranka Matice crnogorska u Mojkovcu, Borislav Jovanović, rekao je da ovo loženje badnjaka kod škole u Podbišću postaje tradicija i kao znak vječitog podsjećanja na kraljevsku crnogorsku vojsku koja je sa ovog mjesta na Badnje veče 1916. krenula u odbranu Crne Gore pokazujući nezaboravne primjere čojstva i junaštva.

"On je naglasio da odugovlačenje sa vraćanjem imovine Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi znači i dovođenje u pitanje sudbine crnogorska države. Prihvaćena je ideja da se na ovom mjestu ili nekom drugom u Podbišću sagradi crkva koja će imati sva obilježja crnogorskih crkava poput one u susjednim Poljima koju je krajem 19. vijeka podigao knjaz Nikola", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније