Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ TVCG, Mina ]

06. 01. 2017. 20:02 >> 20:48
33

MITROPOLIT AMFILOHIJE

"Crnogorska azbuka - okupatorsko pismo"

Budućnost Crne Gore ne može se graditi na lažnim načelima, jeziku i lažnoj azbuci, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, prilikom polaganja badnjaka na Cetinju.

Mitroplija crnogorsko-primorska (MCP) je i ove godine ispred Cetinjskog manastira naložila badnjak, koji su po tradiciji prvo donijeli predstavnici Martinovića i Borilovića iz Bajica, a onda i ostalih crnogorskih plemena.

Amfilohije je kazao da se 553 godine vjernici okupljaju na istom tom mjestu i nalažu badnjak.

On se u svojoj besjedi osvrnuo i na novu azbuku za koju je kazao da je "okupatorsko pismo".

"Nemamo mi ništa protiv latinice, da nju koriste braća Hrvati, Italijani, Njemci, ali ko ima pravo da ukrade naše pismo, našu azbuku, slovo Ćirilovo, slovo cetinjskog Oktoiha, slovo Svetog Petra Cetinjskoga", kazao je Amfilohije.

On je kazao da se nada da to neće dugo trajati, i da će "oni koji imaju vlast shvatiti da se ne može graditi budućnost Crne Gore na lažnim načelima, lažnom jeziku i lažnoj azbuci".

"Može samo da se gradi na onome na čemu je građena, na svemu onome što je časno i čestito bilo kroz vjekove", poručio je Amfilohije.

On je najavio i mogućnost gradnje hrama Svete Trojice za koji, kako je kazao, kamen temeljac čuva u svom kabinetu.

On je apelovao na gradonačelnika Prijestonice da odustane od smještanja ikone Bogorodice Filermose u Cetinjsku pećinu.

Amfilohije je poručio svima koji nalažu badnjak ispred dvorca kralja Nikole da odustanu od toga.

"Opet pozivam onu našu braću koja se okupljaju i lože logorsku vatru ispred dvora kralja Nikole – nemojte braćo, kumim vas Bogom. Ne navodite prokletstvo na sebe, na ovaj grad. Time se odričete Svetog Petra Cetinjskoga, i kralja Nikole koji je ovdje ložio badnjak, iako mu je dvorac tamo", naveo je Amfilohije.

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније