Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

13. 01. 2017. 15:30 >> 15:06
2

NVO PREPOROD

Malo razumijevanja za rehabilitovane zavisnike

U crnogorskom društvu i dalje nema dovoljno prihvatanja i razumijevanja za one koji su riješili problem zavisnosti, a rehabilitovani zavisnici teško nalaze poslove, što može negativno uticati na proces oporavka, poručeno je iz nevladine organizacije (NVO) Preporod.

Izvršni direktor Preporoda, Jovan Bulajić, podsjetio je da je ta NVO u prošloj godini pružila ukupno 384 servisa, za 143 korisnika, 94 je bilo aktivnih zavisnika, od čega 11 aktivnih zavisnica, a ostalo su roditelji.

Preporodu su se obraćali ljudi iz Podgorice (47 odsto), Nikšića (30 odsto), Bara (osam odsto), Budve, Danilovgrada, Berana, Mojkovca, Herceg Novog, Ulcinja, Kotora, Rožaja, kao i tri zavisnika strana državljanina iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije.

Bulajić je agenciji Mina rekao da je situacija u društvu, kad je u pitanju razumijevanje i prihvatanje onih koji su riješili problem zavisnosti, drugačija nego prije desetak godina.

„Ali i dalje mislim da to nije dovoljno i da je na niskom nivou razumijevanja. Rehabilitovani zavisnici koji su uspješno završili programe rehabilitacije i dalje teško, ili nikako nalaze poslove, što im svakako otežava period adaptacije i može negativno da utiče na kompletan proces oporavka“, kazao je on.

Bulajić je poručio da bi volio da se iz upotrebe izbaci opis „bivši“.

„Jer mislim da dodatno otežava potpuni oporavak, zato što podstiče diskriminatorski odnos jer i dalje nekog ko se izborio sa bolešću etiketira. Kažem bolešću jer zavisnost to i jeste. Ništa drugo. A ako je bolest, zašto nekog ko je bolovao od ovčijih boginja ne bi onda zvali „bivši ovčeboginjaš“? Isto je, zar ne“, dodao je on.

Bulajić smatra da bi uključivanje takozvanih bivših zavisnika u aktivnosti edukacije mlađe populacije, moglo biti jako dragocjeno. „S tim što smatram uslovnim da se precizira ko se uopšte može smatrati bivšim“.

On smatra da bi taj neko morao makar tri godine biti slobodan od svake vrste zavisnosti, i to da je obavezno prošao program rehabilitacije zbog kojeg jasno zna zbog čega više nije zavistan.

„A ne da je, na primjer, bio u zatvoru tri godine pa nije uzimao zato što nije mogao. Takođe bih uveo kao uslovno da je taj neko obučen kako da prenosi svoje iskustvo. U protivnom rizikujemo da eventualno zvuči afirmativno, pa da proizvede totalni kontra efekat“, naveo je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније