Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

14. 01. 2017. 11:16   >>  10:53 2

AZIL U ULCINJU

Izgladnjeli psi u veoma teškom stanju

U ulcinjskom azilu za napuštene životinje situacija je alarmantna, psi koji su tamo smješteni su izgladnjeli i nalaze se u veoma teškom stanju, saopšteno je iz NVO „Prijatelji životinja Podgorica“.

 

Kako tvrdi director te NVO Dragoje Vlahović, Opština Ulcinj, u čijoj je nadležnosti azil, od septembra 2016. Godine je obezbijedila samo hranu u vrijednosti od 250 eura krajem novembra, nakon pisanja medija i reagovanja volontera i NVO organizacija.

“Ta količina hrane, koju su obezbijedili dovoljna je za desetak dana, da se psi smješteni u azilu prehrane. Dakle, jasno nam je da su nadležni od azila već u samom startu digli ruke, jer očigledno oni imaju „pametnijeg posla“.  O napuštenim životijama brinu isključivo volonteri iz Ulcinja, koji su uz pomoć donacija građana do sada obezbjeđivali hranu za životinje”, navodi se u saopštenju.

Međutim, zalihe hrane su potrošene, donacija nema, pa će ove životinje, ukoliko neko hitno ne reaguje, pomrijeti od gladi.

“Zato apelujemo na sve dobre ljude da svojim donacijama pomognu ulcinjskim volonterima, kako psi u azilu ne bi uginuli od gladi. Ono što posebno želimo da naglasimo, jeste apel nadležnim službama u Ulcinju, da konačno počnu da redovno odvajaju novčana sredstva, kako bi azil normalno funkcionisao”, kaže Vlahović.

On dodaje da iz lokalne uprave duguju objašnjenje građanima Ulcinja i cjelokupnoj crnogorskoj javnosti  gdje je nestao novac poreskih obaveznika, koji  je Opština trebalo da izdvoji za azil.

 

“ Da li je taj novac preusmjeren negdje drugo ili je pak završio u džepovima pojedinih opštinskih službenika? Svi ćemo se složiti da je hrane u vrijednosti od 250 eura premalo da se prehrani jedan pas za više od pet mjeseci, a kamo li da normalno funkcioniše azil.  Zato im poručujemo da konačno izađu i objasne građanima gdje je novac i kakvi su im dalji planovi vezani za azil, jer to i te kako zanima nas koji se volonterski bavimo zaštitom životinja, zanima i građane koji iz svojih skromnih budžeta odvajaju novac za donacije, a zanima i cjelokupnu javnost”, navodi se u saopštenju.

Vlahović napominje da ovo nije jedini problem sa kojim se u predhodnom periodu suočavao azil u Ulcinju.

“Naime, ovaj azil je izgrađen mimo svih pravila i bez osnovnih uslova za smještaj životinja u njemu. Kućice su u jako lošem stanju, a kako se on nalazi na vjetrometini, psi smješteni u njemu su bili izloženi konstantnim udarima vjetra i trpjeli su veliku hladnoću. Situaciju su donekle popravili volonteri, tako što su kućice okrenuli kontra udarima vjetra, ali to je samo donekle pomoglo. Zato pozivamo nadležne službe da pod hitno nešto preduzmu, kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje ovoga azila, jer ćemo u suprotnom morati da posegnemo za nekim radikalnijim potezima, kako bismo ih natjerali da rade posao za koji ih građani plaćaju”, zaključeno je u saopštenju NVO „Prijatelji životinja Podgorica“.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније