Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

17. 01. 2017. 14:52 >> 14:29

SIMOVIĆ PORUČIO

Povećati efikasnost za dodjelu IPARD like

Zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i nadležnim stručnim službama zaduženim za sprovođenje poziva za dodjelu bespovratne podrške namijenjene jačanju prerade, IPARD like 2.2, moraju povećati efikasnost i vidljivost na terenu, poštujući procedure, smatra resorni ministar Milutin Simović.

 

On je na prezentaciji namijenjenoj zaposlenima u nadležnim državnim i lokalnim službama, zaduženim za sprovođenje javnog poziva, kazao da se mora povećati efikasnost na nivou samog Ministarstva i svih stručnih službi koje rade na terenu.

“Tu mislim i na brzinu u procesu primanja dokumentacije, terenskog obilaska, kao i odobravanja investicije do samog plaćanja. Svakako ne nauštrb kvaliteta i transparentnosti. Procedure se moraju poštovati, ali ne možemo gubiti vrijeme kroz ćutanje administracije”, rekao je Simović na prezentaciji.

On je dodao i da korisnici, odnosno poljoprivredni proizvođači, moraju biti efikasniji u realizaciji odobrene investicije da bi dobili što prije bespovratna sredstva.

“Luksuz je nekorišćenje pretpristupnih fondova, što ne možemo sebi da dozvolimo. Moramo se potruditi da iskoristimo sva raspoloživa sredstva iz agrobudžeta i EU fondova”, dodao je Simović.

On je poručio službenicima da otvore kancelarije i izađu na teren.

“Komunicirajte sa poljoprivrednim proizvođačima. Potrebna je vaša znatno bolja vidljivost na terenu, nemojmo čekati da proizvođači dolaze u naše kancelarije. Nek to budu neposredni, ljudski i stručni razgovori”, kazao je Simović.

Prema njegovim riječima, uloga stručnih i savjetodavnih službi je važna i neizostavna, pri čemu je potrebna neposredna komunikacija zaposlenih sa svim potencijalnim korisnicima.

“Potrebna je vaša sugestija, savjet, živa riječ i pojašnjenje. U ovim procedurama ima dosta nepoznanica za potencijalne korisnike koji pomalo zbunjuju. Naša uloga je da im to pojasnimo i pomognemo”, kazao je Simović.

On je rekao da će savjetodavne službe, prema odluci Vlade i Ministarstva, biti sastavni dio nove sistematizacije Ministarstva poljoprivrede.

“Potrebna su nova znanja, vaša vidljivost na terenu. Dali smo vam podršku za vozni park i to su vozila koja treba da budu na terenu, da bi obišli njive i farme za vašu dnevnu komunikaciju sa proizvođačima. Budite im dostupni i više i duže od vašeg radnog vremena”, rekao je Simović.

U svemu tome, kako je dodao, najvažniji je poljoprivredni proizvođač.

“Bitno je poštovati procedure i do kraja biti transparentniji i bez diskriminacije po bilo kom osnovu. Krijetrijum za dodjelu tih sredstava će biti da li se ispunjvaju propisane procedure. Nemojmo da mi budemo oni koji će proizvoditi određene devijacije”, poručio je Simović.

On je objasnio da bi se mogla koristiti ta sredstva, mora se tako ponašati i dokazati da domaćinski i transparetno upravljaju tim sredstvima.

“Nećemo da zbog sitnih pojedinačnih interesa dozvolimo da gubimo te fondove. Iz nekih uporednih iskustava u regionu vidimo da je dolazilo do određenih devijacija, što je usporavalo proces. To se ne smije dozvoliti”, poručio je Simović.

Javni poziv je, kako je podsjetio, namijenjen sektoru prerade, sa željom da pogoni za preradu osvoje potrebne standarde u bezbjednosti hrane, koji su potrebni sa aspketa unutrašnjih potreba za ispunjenje standarda koji će biti dodatna garancija za sigurnost hrane za domaće potrošače i turiste.

“Time proizvođači povećavaju konkurentnost, dohodak u svojim pogonima i stvaraju se preduslovi u narednom periodu sa tako povećanom konkurentnošću realizujemo supstituciju uvoza i stvorimo pretpostavke za povećanje izvoza poljoprivrednim proizvođačima i uravnotežimo spoljnotrgovisnki deficit”, objasnio je Simović.

To je, kako je kazao, zagrijavanje za zajedničko veliko iskušenje, odnosno pravi IPARD program za koji su opredijeljena sredstva od 39 miliona eura.

“Planiramo smo ove godine da bi mogli početi sa implementacijom pravog IPARD programa i naša abmicija je da iz njega potrošimo oko pet miliona”, rekao je Simović.

Za poziv IPARD like 2.2 na raspolaganju je 2,8 miliona eura grant podrške. Minimalna vrijednost investicije koja se podržava kroz projekat IPARD like 2.2 iznosi 15 hiljada, dok je maksimalna 250 hiljada eura. Bespovratna podrška iznosi 50 odsto prihvatljive investicije, za sve oblasti investiranja.

Cilj podrške je jačanje subjekata u poslovanju hranom životinjskog i biljnog porijekla i dostizanje nacionalnih i EU standarda, kroz podizanje nivoa higijenske i zdravstvene ispravnosti hrane.

 Poziv za apliciranje biće otvoren od 1. februara do 31. marta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније