Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

18. 01. 2017. 17:26 >> 17:03

ZENKA - PERKS

Poštovanje prava djeteta da bude prioritet

Budući da su djeca, zbog svog uzrasta, upućena na pomoć odraslih, neophodno je da se istaknu i poštuju prava djeteta, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka u razgovoru sa šefom predstavništva Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), Bendžaminom Perksom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Zenka i Perks razgovarali su o stepenu poštovanja dječijih prava u Crnoj Gori, ali i predlozima za buduću saradnju.

"Ministar je upoznao sagovornika sa spremnošću da resor koji vodi nastavi uspješnu saradnju sa UNICEF-om, budući da je poštovanje prava djeteta oblast koja bi svima trebalo da bude prioritetna. On je ocijenio da će kvalitetno obrazovanje i pravilan odgoj djece, sasvim sigurno osigurati zdravu budućnost društva, ekonomski prosperitet i bolje uvažavanje ljudskih prava, te veći stepen tolerancije", navodi se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, Vlada pokazuje visoku spremnost da se bavi pitanjem unaprijeđenja prava djeteta, kroz usvojena strateška dokumenta, inovativne pristupe, razmjenu iskustava, te brojna istraživanja koja se sprovode u cilju dobijanja smjernica za dalji rad i razvoj u ovoj oblasti.

"Partner poput UNICEF-a je od izuzetnog značaja na tom putu, imajući u vidu angažman i izuzetno iskustvo u oblasti unapređenja dječjih prava na međunarodnom nivou, zaključio je Zenka, i predstavio aktivnosti koje je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sprovodilo u oblasti unapređenja poštovanja dječjih prava", naveli su iz Ministarstva.

Perks je, piše u saopštenju, čestitao ministru na imenovanju i izrazio uvjerenje da će resor za ljudska i manjinska prava nastaviti aktivno da radi i na daljem unaprijeđenju ljudskih prava najmlađih članova društva.

"Perks je predstavio osnovne informacije o djelatnostima UNICEF-a i istakao kako je fokus neophodno staviti na najraniji period djetinjstva, rani razvoj djeteta, budući da isti predstavlja dominatni faktor u razvoju ličnosti i sazrijevanju svakog čovjeka. Sticanje vještina tokom života zasniva se na osnovnim kapacitetima uspostavljenim u ranom djetinjstvu. Aktivnosti koje će UNICEF sprovoditi u narednom periodu odnose se na zaštitu djece od nasilja i zanemarivanja, koji su najčešći vidovi kršenja njihovih prava, porast djece u predškolskom obrazovanju, inkluziji djece sa smetnjama u razvoju, ali i nastojanju da Crna Gora bude prva od 22 zemlje, koje su se obavezale da djeca bez roditeljskog staranja, koja su mlađa od tri godine, neće biti smještena u institucije za nezbrinutu djecu", saopšteno je.

Perks je naglasio da je velik uspjeh već postignut, budući da je od 2009. do danas broj djece bez roditeljskog staranja u domu „Mladost” snižen za 41 odsto.

Takođe, on je istakao da UNICEF kroz kampanje nastoji da podigne svijest društva o važnosti predškolskog obrazovanja, o činjenici da djeca iz siromašnih porodica imaju 10 puta manje šansi da pohađaju predškolsko obrazovanje, što se u odražava na rezultate u daljem školovanju i uspjehu u životu kao odraslih.

"Prema njegovom mišljenju, najveći pomak posljednjih par godina ostvaren je u oblasti unapređenja prava djece sa smetnjama u razvoju. Takođe, kao veoma važan pomak, Perks smatra povećanje broja dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju", kazali su iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da su se Zenkai Persk saglasili da se postojeća uspješna saradnja nastavi i dalje unaprijeđuje, budući da se svaki održiv uspjeh gradi na temelju dobre saradnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније