Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

18. 01. 2017. 23:04 >> 22:42

PRIBILOVIĆ - UEHARA

Izazov - funkcionalna javna uprava

Kreiranje funkcionalne javne uprave na državnom i lokalnom nivou jedan JE od značajnih izazova za razvoj Crne Gore, saopšteno je tokom razgovora resorne ministarke, Suzane Pribilović, i američke ambasadorke u Podgorici, Margaret En Uehara.

“Uehara je izrazila očekivanje da će novoosnovano Ministarstvo javne uprave pospješiti realizaciju aktivnosti u okviru reforme javne uprave i istakla punu podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na tom putu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Pribilović je, kako je saopšteno, rekla da je Vlada prepoznala značaj reforme javne uprave i samim tim je formirano Ministarstvo javne uprave.

“Jedan od značajnih izazova za razvoj Crne Gore je kreiranje funkcionalne javne uprave, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, stvaranje efikasne i servisno opredijeljene javne uprave, koju karakteriše rast povjerenja građana u njen rad”, saopšteno je iz Ministarstva.

Pribilović je zahvalila na dobroj saradnji i prijateljskom odnosu dvije zemlje i snažnoj podršci SAD-a upućivanjem poziva Crnoj Gori da postane članica NATO-a i kontinuiranoj pomoći u realizaciji evroatlantske agende.

“Uehara i Pribilović pozdravile su razvoj partnerskih odnosa dvije zemlje i ocijenile da postoje veliki potencijal za dalji razvoj saradnje, naročito u procesu reforme javne uprave, kao i na polju sajber bezbjednosti”, saopšteno je iz Ministarstva.

Pribilović je danas razgovarala i sa ambasadorom Slovačke u Crnoj Gori, Romanom Hlobenom, o unapređenju saradnje u oblasti javne uprave.

“Hloben je čestitao Pribilović na imenovanju i istakao da je privilegija biti prvi ministar jednog novog resora i očekivanja je da će se unaprijediti saradnja između Slovačke i Crne Gore u okviru nadležnosti Ministarstva javne uprave, kao i podrška u procesu reforme javne uprave”, kaže se u saopštenju.

Pribilović je zahvalila Slovačkoj na snažnoj političkoj i ekspertskoj podršci Crnoj Gori, od samog početka reformskih i integracionih procesa, koja je nastavljena i tokom predsjedavanja Slovačke Savjetom Evropske unije (EU).

Ona je, kako se dodaje, istakla je da je reforma javne uprave jedan od tri glavna stuba politike proširenja EU.

Pribilović je navela da je opšti cilj reformskih aktivnosti stvaranje efikasne i servisno opredijeljene javne uprave, koju karakteriše rast povjerenja građana u njen rad i nastojanje da se kroz reformu dostigne nivo koje imaju zemlje članice EU.

“Uspostavljanje funkcionalnije javne uprave predstavlja jedan od glavnih izazova procesa evropskih integracija”, navela je Pribilović.

Hloben je kazao da unapređenje efikasnosti i efektivnost javne uprave u Crnoj Gori predstavlja imperativ i preduslov za sve ostale reforme koje se sprovode u sklopu pristupanja EU.

“Na tom putu Crna Gora će imati punu podršku Slovačke naročito u dijelu e-uprave kao servisa koji će građanima omogućiti da na brz i jednostavan način ostvare svoja prava”, dodao je on.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније