Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

mnemagazin.me

20. 01. 2017. 16:55 >> 16:32
1

CRNOGORSKA STUDENTKINJA

Kada mi je teško kažem – ti si u Parizu!

Podgoričanka Itana Bulatović još je u osnovnoj školi maštala da jednog dana ode u Pariz i tamo upiše fakultet. Vrijedno je radila do ispunjenja te želje. Danas studira Primijenjenu matematiku i informatiku u društvenim i humanističkim naukama i to na Francuskom univerzitetu Paris 1 Panthéon – Sorbonne (Sorbona).

Gimnazija

Itana je za MNE magazin ispričala da se za taj fakultet odlučila zahvaljujući Gimnaziji ,,Slobodan Škerović“, jer je kroz četvorogodišnje školovanje imala odlične profesore matematike. Kada je, kako kaže, u četvrtom razredu izabrala programiranje u Javi, kao dodatni predmet, shvatila je koliko joj se ova oblast dopada, kao i da je posebno privlačila pored matematike i francuskog. Sve te tri oblasti je, dodaje Itana, potom objedinila i sada ih izučava u Parizu.

"Prvu godinu sam počela u septembru 2016. godine. Iako je veoma naporno i zahtjevno, izuzetno sam zadovoljna  francuskim sistemom obrazovanja i programom koji sam izabrala", rekla je ona.

Pojašnjavajući kako se odvija nastava na Sorboni, Itana kaže da su vježbe veoma intezivne i nekad traju i po tri sata sa kratkim pauzama, a rade se u grupama od po 30 studenata. Ona ističe da su profesori koji drže predavanja iskusni i priznati profesionalci, a dolaze sa raznih strana svijeta.

"Moj smjer je sveobuhvatan. Pruža mi temeljno znanje i veliku primjenu matematike u drugim naukama kao što su programiranje i ekonomija. Izučavam predmete kao što su analiza i algebra, programiranje u C, pa sve do istorije ekonomske misli i mikro/makro ekonomije. Prva godina je  opšta, dok se kasnije, na drugoj i trećoj godini opredjeljujemo za određene smjerove – primjena matematike u ekonomiji, informatici ili demografiji", objašnjava ona.

Za sljedeću godinu Itana se već odlučila za informatički smjer gdje će pored dvije matematike, koje su obavezne, imati i uvod u bazu podataka, arhitektura kompjutera i programiranje.

"Iako sam na početku ozbiljnog učenja i napredovanja kroz studiranje se vodim onom poznatom izrekom – ,,put od hiljadu milja počinje korakom”. Kako je moj smjer sveobuhvatan, mogućnosti biranja profesije nakon studija su različite. Na prvoj godini sam studija i zato još nemam predstavu šta će tačno biti moj posao u budućnosti – da li programer, ili čak profesor na univerzitetu, što mi je odavno bila velika želja, rano je reći", kaže Itana.

Vrijeme i dalje obrazovanje će joj, rekla je, pomoći da se odluči i usavrši u onome što najviše voli.

Učenje jezika

Podstrek za dolazak u Pariz, kako nam je ispričala, bila je i činjenica da je njena starija sestra Hajdana završila studije u glavnom gradu Francuske. Kako je Itana još u osnovnoj školi imala san da pođe u Pariz zbog toga je još tada počela da izučava francuski jezik. Usavršavala ga je i u Francuskum institutu i kreativnom centru Cafee Evropa, kroz kurseve i predstave na francuskom jeziku.

"To mi je pomoglo da ga odlično savladam, osvojim nagrade na Državnom takmičenju u osnovnoj i srednjoj školi. Na Danima frankofonije sam, takođe, dva puta osvojila prvo mjesto na takmičenju – slobodna scena i osvojila nagradu – prelijepo putovanje u Avinjon na poznati festival pozorišta", priča ona.

Ljubav prema francuskom jeziku, prema njenim riječima, nije se razvijala samo zahvaljujući školi i kursevima, već i vanškolskim aktivnostima. Uvijek će joj ostati u sjećanju četiri ljeta provedena na kampovima francuskog jezika na Ivanovim koritima i festivali francuskog pozorišta u Crnoj Gori i inostranstvu.

"Sve to mi je pomoglo da usavršim jezik tako da nijesam imala problema da se prilagodim predavanjima i učenju na drugom stranom jeziku", kaže Itana.

Bez poteškoća

Početak života u inostranstvu nikada neće zaboraviti. Iako, priča ona, kažu da je prvih nekoliko mjeseci jako teško zbog prilagođavanja, nije imala problema da prati tamošnja predavanja.

"Osjećala sam se, što se fakulteta tiče, kao da studiram kod kuće, iako gdje god se okrenem vidim ljude koji dolaze sa različitih kontinenata, ljude različitih kultura i vjera. Na fakultetu najbolja drugarica mi je iz Libana, a drug iz Maroka", rekla je ona.

Život u Francuskoj je, kaže, mnogo drugačiji od onog u Crnoj Gori. Kako živi u Parizu, gradu od 11 miliona stanovnika, svakog dana, pojašnjava, potroši dva sata u vozu do fakulteta i nazad kući, što u Podgorici ne možemo ni zamisliti.

"To su, međutim, sitnice koje ne umanjuju ljepotu studiranja u Parizu. Svakako ne gubim vrijeme, jer uvijek se može ponoviti koja lekcija tokom vožnje do fakulteta. Iako sam ovdje već pola godine i iako mi nije prvi put da dolazim u Pariz, mogu da kažem da ga i dalje ne poznajem dovoljno. Još ima predivnih mjesta koja čekaju da budu istražena i da me ovaj grad svakog dana sve više oduševljava", istakla je Itana.

Ajfelova kula koja svjetluca uveče na puni sat je i dalje, kako kaže, najljepši utisak koji je grad ostavio na nju. Ona je oduševljena njihovom arhitekturom, muzejima i parkovima.

"Sve to čini da se i ja iznova zaljubim i daje mi snagu da, pri poteškoćama samo pomislim – Itana ti si u Parizu", rekla je, uz osmijeh.

Ćevapi

Sunčanim vikendom Itana voli da prošeta pored Sene sa sestrom i društvom, te popije kafu u nekom od pariskih prelijepih parkova.

"Moj omiljeni  je Tuilerie park u blizini Louvra. Do sada sam obišla skoro sve znamenitosti grada, a posebno sam očarana vidikovcima i pogledima gdje se vidi cijeli grad, pogotovo pred zalazak sunca", rekla je Podgoričanka.

Bila je u prilici i da vidi kako izgledaju mali slikarski ateljei u Parizu, šetala je Monmartrom, obilazila muzeje. Duh grada i Francuske voli da upozna i kroz tradicinalna jela – sir i vino, ali ističe da se ipak mnogo obraduje ćevapima  kad god ode u balkanski restoran u Parizu.

"Žrtvovanje dijela svog slobodnog vremena omogućava mi odmaranje na kratkim raspustima koje imam tokom ova dva semestra, koje iskoristim da putujem i obiđem svoje društvo iz Podgorice koje takođe studira u inostranstvu", kaže Itana.

Ona planira da ljeto provede na moru i planinama u Crnoj Gori, a kaže da puno njenih kolega, kojih ima sa gotovo svih kontinenata, ne zna za našu državu.

"Ali, već su naučili dosta naših riječi, a svi su gledajući samo slike zaljubljeni u Kotor, Perast i planine Crne Gore. Sada kad smo se  upoznali više nema dvoumljenja da li je Crna Gora u Evropi ili Južnoj Americi i da li ja govorim španski, a ne crnogorski", rekla je Itana.

Studije su je, istakla je ona, zbližile sa djevojkom iz Libana. Kaže da se veoma dobro razumiju, jer i ona dolazi iz male zemlje i uči na stranom jeziku, pa se međusobno i pomažu.

"Nadam se da je ovo samo početak jednog lijepog druženja kako sa njom tako i sa ostalim kolegama koji su pretežno iz Alžira i Maroka", kazala je Itana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније