Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

25. 01. 2017. 21:58   >>  21:33

BOLJI INDEKS PERCEPCIJE

ASK: Jasan napredak u suzbijanju korupcije

Pad Crne Gore u istraživanju Indeksa percepcije korupcije (CPI) nije drastičan i ne predstavlja trend, već je uzrokovan vanjskim faktorima kao što su kretanja u nekim drugim državama, a ne porastom percepcije te pojave, ocijenjeno je iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Crna Gora pala je za tri mjesta u istraživanju Indeksa percepcije korupcije za prošlu godinu, koje sprovodi globalna organizacija Transparency International.

Iz Agencije su kazali da je u posljednjih nekoliko godina Crna Gora napravila značajan napredak na listi Transparency Internationala u odnosu na prvo istraživanje kojim je obuhvaćena nakon obnove nezavisnosti, koje je objavljeno 2007. godine, a prema kojem je bila na 84 mjestu, sa indeksom 3.3 (33 prema sadašnjoj metodologiji). 

"Konstantan rast indeksa percepcije korupcije ukazuje na višegodišnji proces konstantnog pada percepcije korupcije u Crnoj Gori, dok sa druge strane, pad sa 61. na 64. mesto na listi država nije drastičan i ne predstavlja trend, već je uzrokovan vanjskim faktorima kao što su kretanja u nekim drugim zemljama, a ne porastom percepcije korupcije", navodi se u saopštenju ASK-a. 

Kako su ocijenili, bolji indeks percepcije korupcije u Izvještaju Transparency International-a je jasan pokazatelj napretka Crne Gore u suzbijanju korupcije što, između ostalog pokazuje i pozicioniranje naše države među zemlje sa najmanjim indeksom u okruženju. 

Naveli su da je Crna Gora u odnosu na države regiona u novom Izvještaju bolje rangirana u odnosu na Srbiju (72. mjesto, CPI 42), Albaniju i Bosnu i Hercegovinu (dijele 83. mjesto, CPI 39), Makedoniju (90. mjesto, CPI 37) i Kosovo (95. mjesto, CPI 36). 

Takođe, Crna Gora je bolje rangirana i ima bolji indeks percepcije korupcije i od pojedinih članica Evropske Unije, kao što su Grčka i Bugarska.

Ocjenjuje se da je bolji indeks rezultat predanog rada nadležnih državnih organa u borbi protiv korupcije na preventivnom i represivnom planu, ali i jasan pokazatelj da svi akteri uključeni u borbu protiv korupcije moraju nastaviti sa efikasnim sprovođenjem antikorupcijskih nadležnosti u cilju daljeg poboljšanja indeksa percepcije korupcije. 

"Navedeni nalazi usmjeravaju i podstiču još stručniji i odgovorniji rad na izgradnji društvene svijesti o štetnosti korupcije, afirmaciji otvorenosti i transparentnosti institucija, aktivnog učešća građana i civilnog sektora u jačanju znanja, etike i integriteta na svim nivoima, što sve doprinosi razvoju društva netolerantnog na korupciju", kaže se u saopštenju.

Dodali su da će Agencija nastaviti da potpuno transparentno, odlučno i neselektivno primjenjenjuje sve mjere iz Zakona o sprječavanju korupcije i drugih propisa iz njene nadležnosti. 

"Cilj Agencije je jasan i nepromijenjen - dosljedno sprovođenje svih zakonskih obaveza, dalje jačanje nivoa javne svijesti o problemu korupcije, podizanje transparentnosti rada javnog i privatnog sektora, sa ciljem smanjenja rizika od pojave korupcije i sve boljih rezultata u narednim istraživanjima relevantnih međunarodnih organizacija", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније