Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 06. 2013. 17:02 >> 17:07

UZALUD OBEĆANJA

VIDEO: Romi izbjeglice neće nazad na Kosovo

Ukoliko bi se vratili na Kosovo, Romi koji su 1999. izbjegli u Crnu Goru, dobili bi tamo krov nad glavom kao i mogućnost obrazovanja, kazao je ministar za zajednice i povratak Republike Kosovo Dalibor Jevtić koji se sastao sa ministrom rada i socijalnog staranja Predragom Boškovićem u Podgorici.

Jevtić i Bošković posjetili su izbjegličko naselje Kamp Konik, a cilj posjete je, kako kaže Jevtić, da konačno započnu proces rješavanja pitanja raseljenih lica sa Kosova koja borave u Crnoj Gori, a njih je oko 11 hiljada.

Od ukupnog broja Roma izbjeglica tek 870 njih želi da se vrati. Ostali to ne žele iz, kako kažu, bezbjednosnih razloga. Ministar Jevtić ipak kaže da je trenutna situacija na Kosovu bolja nego u prethodnom periodu.

,,Od opštine do opštine stepen bezbjednosti je različit. Ima tu još određenih problema, ali se bezbjednost unaprijeđuje. Oni osnovni uslovi za povratak postoje. Kad to kažem ja ne tvrdim da se na Kosovu danas živi idealno, ali tvrdim da će njima biti bolje na Kosovu , nego ovdje, u ovim uslovima u kojima se nalaze u raseljeništvu’’, ističe Jevtić.

On je kazao da će ove godine krenuti sa gradnjom prvih kuća.

,, Proces mora da počne, uz neophodnost potpisivanja memoranduma između dvije Vlade. U međuvremenu mi ćemo raditi na pripremi onih slučajeva lica koja već imaju imovinu na Kosovu, za njih je lakše započeti taj proces, a od opština ćemo zahtijevati da alociraju zemljište za porodice koje nemaju svoju imovinu i da na taj način i njima omogućimo povratak na Kosovo’’, kazao je Jevtić.

On je dodao da „paket povratka“ mora da podrazumijeva rješavanje

stambenog prostora, kao i pitanje obrazovanja i ekonomski aspekt kako bi povratak bio održiv.

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kazao je da je veći problem za povratak izbjeglica na Kosovo ekonomska situacija i da će dvije vlade raditi na tome.

,,Kampom Konik 1 i 2 zaustavljeni su uslovi za dalji razvoj Podgorice, zatim veliko je opterećenje za Crnu Goru i ono što je najvažnije, jeste da smo htjeli da unaprijedimo kvalitet života ovih ljudi’’, kazao je Bošković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније