Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 06. 2013. 20:44 >> 20:49

VILA CRNOGORKA

Crna Gora Srbiji duguje 2 miliona za kiriju?

Crna Gora još od 2006. godine ne plaća kiriju za korišćenje vile „Crnogorka” na Dedinju u kojoj se nalazi ambasada u Beogradu, pa je dug koji je prije tri godine iznosio oko milion i po eura danas već premašio dva miliona, piše Blic.

Blic piše da Podgorica smatra da je vila „Crnogorka“ u vlasništvu Crne Gore po dogovoru o sukcesiji koji, kako navode, nikada nije sproveden.

Od Kostadina Popovića, direktora DIPOS-a, preduzeća koje gazduje zgradama ustupljenim stranim diplomatskim predstavništvima, ni poslije višednevnog čekanja, Blic nije dobio odgovore na pitanja o visini duga i mjerama koje DIPOS preduzima da taj problem bude riješen.

U Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore samo su odgovorili da su u toku bilateralni razgovori, navodi Blic.

„To pitanje se u prepisci ministarstva sa našim ambasadorom u Podgorici Zoranom Lutovcem uopšte ne spominje kao sporno pitanje“, kažu za Blic u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Doskorašnji član Upravnog odbora DIPOS-a, koji je želio da ostane anoniman, kaže da je ovo preduzeće prije tri godine zvanično dopisom od Vlade Crne Gore i od crnogorske ambasade tražilo da plate dugove ili da se pronađe model po kojem bi se taj dug izmirio, inače će podnijeti tužbu pred sudom u Beogradu.

Srboljub Panić, pomoćnik direktora Direkcije za imovinu Republike Srbije, podsjeća da je bilo predloga da se dug reprogramira, da se čak otpišu i kamate, ali iz Podgorice nije bilo pozitivnog odgovora, piše Blic.

„Nijesmo čak uspjeli da izdejstvujemo ni to da ako već oni ovdje ne plaćaju ništa, ni Srbija ne plaća zakup ambasade u Podgorici“,kaže Panić.

Srbija za zakup ambasade u Podgorici redovno plaća 6.000 eura mjesečno, a za rezidenciju ambasadora Lutovca još 2.900 eura mjesečno.

Crna Gora smatra neutemeljenim zahtjev za plaćanje rente i poziva se na ugovor od 3. juna 1994. godine, na osnovu kojeg je vila „Crnogorka“ ustupljena Vladi Crne Gore na korišćenje bez naknade.

Na mjestu današnje vile „Crnogorka” nalazila se kuća koju je kupila Olga Karađorđević, žena kneza Pavla i majka princeze Jelisavete, koja je zajedno sa bratom Aleksandrom novembra 2012. godine Agenciji za restituciju podnijela zahtjev za vraćanje imovine. Originalna kuća srušena je 1954. godine, da bi na njenom mjestu bila izgrađena vila namijenjena Edvardu Kardelju.

 

(Blic online)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније