Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

30. 01. 2017. 12:56 >> 12:31
4

IVP SAOPŠTIO

Novo krivično djelo udar na slobodu govora

Institut za vladavinu prava (IVP) smatra da uvođenje novog krivičnog djela "Izlaganje poruzi sud ili državno tužilaštvo" u krivični sistem Crne Gore predstavlja udar na slobodu izražavanja koja je garantovana Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Navode da se izmjenama Krivičnog zakonika "Ko javno izloži poruzi sud ili državno tužilaštvo, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest mjeseci", ograničava sloboda izražavanja.

"Postavlja se pitanje - šta će sud smatrati porugom i gdje je granica između kritike i poruge? Ovakva inkriminacija može ozbiljno ograničiti rad medija i civilnog sektora, ali i bilo koji način izražavanja, posebno satiru, koja može da vodi poruzi, te IVP smatra da ona ne smije predstavljati krivično djelo", navode u saopštenju.

Podsjećaju da su u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, upotreba satire, pa i bezočne, kao i ideja koje mogu biti uvredljive, zaštićene kao dio slobode izražavanja uz uslov da nije riječ o govoru mržnje ili podsticanja na nasilje.

IVP ukazuje da su predstavnici civilnog sektora organizovali performanse, koji bi da je postojalo ovo krivično djelo - bili izloženi krivičnom gonjenju.

"Primjera radi, od dana održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. povodom slučaja državnog udara svakodnevno su se mogle čuti kritike na račun Državnog tužilaštva. Da li su kritičari izložili tužilaštvo poruzi i da li ih treba krivično goniti? Takođe, u slučajevima korupcionaških afera, gdje su sklopljeni sporazumi o priznanju krivice sa niskim kaznama zatvora, svakodnevno su se mogle čuti kritike na račun tužilaštva, što nikako ne treba da bude osnov za krivično gonjenje kritičara, već podsticaj da tužilaštvo pruži odgovore i radi u službi građana" piše u saopštenju.

Napominju da Ministarstvo pravde u obrazloženju zakona nije navelo zašto se odlučilo da uvede ovaj oblik inkriminacije, već samo da se "time obezbjeđuje krivično pravna zaštita sudstva i tužilaštva od izlaganja poruzi".

"Sud visoke instance u Parizu je u jednom slučaju satire naglasio značaj zaštite slobode govora u demokratskom društvu, kao i potrebu da se tolerišu mišljenja drugih – uključujući i mišljenja koja bi neko mogao protumačiti kao uvrjedljiva. Ovo sve daje jasne smjernice: demokratskim društvima je neophodno omogućiti da raspravljaju o aktuelnim temama i pitanjima koja se tiču svih nas, a mi moramo prihvatiti da neki od nas imaju jake stavove", navode u saopštenju.

Smatraju da se zaštita suda i tužilaštva može sprovesti i na druge načine, što prvenstveno uključuje njegovanje kulture javnog dijaloga, napominjući da kritička rasprava, satira, humor i umjetničko izražavanje trebaju da uživaju veći nivo slobode govora, pa da i eventualno pretjerivanje ne bi trebalo biti cijenjeno kao krivično djelo.

IVP poziva Ministarstvo pravde da dodatno razmotri neophodnost uvođenja osnovnog oblika krivičnog djela Ometanje pravde - izlaganje poruzi sud ili državno tužilaštvo, te da pruži javnosti argumente za njegovo uvođenje u krivični sistem.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније