Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

30. 01. 2017. 18:46   >>  18:21 1

MANS OCJENJUJE

Žele pravosuđe da zaštite od osnovane kritike

Crnogorska Vlada nastoji da predloženim izmjenama Krivičnog zakonika po svaku cijenu zaštiti pravosuđe od osnovane kritike zbog više nego nezadovoljavajućih rezultata u borbi protiv korupcije i organizvanog kriminala, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Krajnji cilj takvih izmjena je ućutkati onaj dio civilnog sektora i slobodnih medija koji već godinama, u kontinuitetu argumentovano ukazuju na propuste u radu sudova i tužilaca i hroničan nedostatak institucionalne i individualne odgovornosti za stanje u kome se pravosuđe danas nalazi“, saopštio je direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac.

Kako je kazao, predlog Ministarstva pravde da se kriminalizuje kritika rada tužilaštva i sudstva predstavljaju korak unazad i u usvajanju evropskih vrijednosti, za koje se, dodao je, makar zvanično zalaže Vlada. 

"Sa druge strane, jasna je intencija predlagača ovakvih izmjena Krivičnog zakonika da se nastavi praksa u kojoj nema sankcija za sve one sudije i tužioce koji krše zakone i propise, a čije greške u procesuiranju krivičnih djela plaćaju svi građani“, poručio je Milovac.

Prema njegovim riječima, MANS već godinama upozorava na činjenicu da u procesuiranju slučajeva organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, ne samo da nema rezultata, već nema ni elementarne odgovornosti sudija i tužioca.

"Kao organizacija koja pojedinačno podnosi najveći broj krivičnih prijava, svjedočili smo više nego nezadovoljavajućem odnosu tužilaštva prema kompleksnom problemu korupcije i organizovanog kriminala u zemlji i u kontinuitetu ukazivali na potrebu da korumpirani sudije i tužioci moraju odgovarati za propale slučajeve i situaciju u kojoj se umjesto u zatvoru, oni koji moraju odgovarati danas nalaze na javnim funkcijama“, dodaje on.

MANS se, rekao je Milovac, do sada više puta obraćao Tužilačkom savjetu tražeći odgovornost za sve one tužioce koji su svojim postupanjem pokazali da ih vodi nečiji privatni umjesto javnog interesa. „Ali nikada nijesmo dobili bilo kakav odgovor na inicijative i dokumentaciju o radu pojedinačnih tužioca koju smo podnosili tom tijelu“.

Prema riječima Milovca, javna kritika je u normalnim zemljama nužan i poželjan korektiv ponašanja državnih institucija, pa i najviših sudskih i tužilačkih instanci.

"U Crnoj Gori, ukoliko se usvoje pomenute izmjene, ukazivanje na propuste u radu tužilaštva i pak sumnja da su pojedinci u pravosuđu u sprezi ili pod kontrolom kriminalnih organizacija bi se moglo smatrati krivičnim djelom za koje je propisana i kazna i do godinu dana zatvora“, saopštio je on.

Kako je rekao, javna kritika kao jedini preostali legitimni način korigovanja ponašanja sudija i tužilaca se sada pokušava prikazati kao krivično djelo za koje bi kritičari odgovarali nakon potpuno subjektivne procjene tog istog pravosuđa o tome da li im je, i u kojoj mjeri narušen ugled.

Zbog toga, kako je rekao, MANS najoštrije osuđuje „očiglednu namjeru Vlade da suzi ionako uzak krug onih koji se ne libe da javno pričaju o tome u kakvom se stanju nalazi crnogorsko pravosuđe i time zaštiti već značajno narušen javni imidž ključnih ljudi u tužilaštvu i sudstvu“.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније