Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

01. 02. 2017. 08:34   >>  08:10

VUJOVIĆ OCIJENIO

Zabranjuju kritiku sudova i tužilaštva

Nacrt izmjena Krivičnog zakona problematičan je u dijelu koji se odnosi na javno iznošenje stavova o radu sudskih organa. Nacrtom se praktički zabranjuje svaka kritika sudova i tužilaštva i na taj način ograničava sloboda izražavanja, ocijenio je šef Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović.

 

Ministarstvo pravde 11. januara stavilo je na javnu raspravu Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika koji je naišao na žestoke reakcije medijske zajednice i dijela nevladinih organizacija.

"Sve javne institucije bi trebalo da budu pod lupom javnosti uključujući i sudstvo, i javnost bi trebalo da ima pravo da iskaže stav o njihovom radu. Da li će to biti kritika, odobravanje ili ponekad izlaganje poruzi kroz satire, ironiju ili humor manje je bitno. Ovako kako je definisan novi član 396a zabranjeno je kritikovati sud i tužilaštvo i čak može da se dobije zatvor do šest mjeseci ako se neko usudi da to učini. Prvi stav ovog člana predstavlja apsolutno ograničavanje slobode izražavanja", ocijenio je Vujović za Pobjedu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније