Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

01. 02. 2017. 19:40 >> 19:16

PRAVOSUDNA SARADNJA

CG posmatrač u Evropskoj mreži

Crna Gora je stekla status posmatrača u Evropskoj mreži za pravosudnu saradnju u građanskim i privrednim stvarima, ozvaničeno je na godišnjoj skupštini te asocijacije u Briselu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, komesarka za pravdu Evropske unije (EU), Vera Jurova, kazala je da taj status pruža mogućnost uspostavljanja kontakata koji će pomoći proces pristupanja.

Predsjedavajući Andreas Štajn, šef Jedinice A1 za građansku pravdu Generalnog direktorata za pravdu Evropske komisije, kazao je da status posmatrača koristan, ne samo za pregovore u poglavljima 23 i 24, već i za pravosudnu saradnju u građanskim i privrednim stvarima generalno.

Generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravnu saradnju i evropske integracije Ministastva pravde Crne Gore Nikola Šaranović kazao je da je status posmatrača u još jednoj pravosudnoj mreži EU vrijednost sama po sebi, a posebno u kontekstu učešća crnogorskih predstavnika u ostalim mrežama.

„Šaranović je istakao da je poziv za status posmatrača u Evropskoj mreži za pravosudnu saradnju u građanskim i privrednim stvarima stigao u periodu intenzivne pravosudne saradnje u krivičnim stvarima, kada je Crna Gora bila u finalnoj fazi ratifikacije Sporazuma o saradnju sa EUROJUST-om“, kaže se u saopštenju.

On je rekao i da je poziv za status posmatrača satisfakcija za dosadašnji trud crnogorskih institucija na planu pravosudne saradnje, kako bilateralne tako i multilateralne, kako u krivičnim, tako i u građanskim i privrednim stvarima.

„On je najavio da kontakt osobe koje će biti određene za saradnju sa Evropskom mrežom za pravosudnu saradnju u građanskim i privrednim stvarima neće biti samo `oči i uši`, već i glas crnogorskih organa, kao aktivni posmatrači debata u okviru ovog foruma“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da se godišnjom skupštinom u Briselu obilježava 15 godina od osnivanja Evropske mreže za pravosudnu saradnju u građanskim i privrednim stvarima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније