Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

08. 02. 2017. 13:30   >>  13:08 4

MEDITERANSKA SARADNJA

Za projekte 11 miliona eura

Ministarstvo evropskih poslova (MEP) pozvalo je zainteresovane da pripreme predloge projekata za drugi poziv Mediteranskog programa saradnje 2014-2020 koji je otvoren do 31. marta, a u okviru kojeg je za IPA države opredijeljeno 11 miliona eura.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, kazao je da se novi Program transnacionalne saradnje Interreg Mediteranskog programa saradnje 2014-2020 sufinansira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA), i predstavlja nastavak uspješne saradnje iz prethodne perspektive.

Pejović je naveo da taj Program u novoj perspektivi obuhvata 57 regiona iz deset različitih zemalja Evropske unije (EU) i tri zemlje korisnice IPE, među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina in Crne Gora.

„Ukupan sedmogodišnji budžet programa za EU zemlje je 264,9 miliona eura, dok IPA zemlje imaju na raspolaganju 11 miliona eura“, objasnio je Pejović na informativnom događaj povodom objave Drugog poziva u okviru Interreg Mediteranskog programa saradnje 2014-2020.

Pejović je kazao da je krajnji cilj novog Programa doprinos dugoročnom razvoju mediteranskog područjas i jačanje transnacionalne saradnju između regiona i zemalja učesnica.

On je ukazao da je, u okviru realizovanih poziva, odobreno šest projekata sa crnogorskim partnerima, ukupne vrijednosti 10,94 miliona eura.

„Ukupan iznos projekata za crnogorske partnere je 427,5 (IPA iznos 363,4 hiljade eura i nacionalno kofinansiranje 64,1 hiljade“, precizirao je Pejović.

On je pozvao sve potencijalne korisnike da iskoriste šansu koju EU pruža kroz ovaj Program i pripreme sadržajne projekte predloge, koji mogu doprinijeti kvalitetnijem životu građana u Crnoj Gori i na ukupnom mediteranskom području.

Pejović je podsjetio da su u od 2007. do 2013. godine u okviru MED-a realizovana 144 projekta, čija je implementacija završena 2015. godine.

Kako je kazao, ukupan budžet bio je više od 250 miliona eura.

„Crnogorske institucije učestvovale su u 11 projekata, ukupne vrijednosti 952 hiljade eura“, saopštio je Pejović.

Vršilac družnosti generalnog direktora za koordinaciju programa pomoći u MEP-u, Ivana Glišević Đurović, objasnila je da je Program prije svega posvećen isntitucionalnoj saradnji, izgradnji strategija, unapređenju upravljanja i razmjeni iskustva i prakse, a sve u cilju pobolkšavanja sprovođenja strategija i politika.

„Ovaj Program neće podržati velike investicije i velike infrastrukturne projekte. Dakle, moguće su određene investicije u infrastrukturu, ali manjeg obima“, objasnila je Glišević Đurović.

Prema njenim riječima, akcenat kod Programa je kod takozvanih „mekih“ akcija koje bi imale dugoročni efekat, poput razvoja određenih studija, istraživanja, umrežavanja i širenja znanja i podataka.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније