Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

08. 02. 2017. 13:22 >> 12:58
1

APEL NVO

Prijavite neodgovorne vlasnike pasa

NVO sPas u saradnji sa NVO Ruka-šapi, i udruženjem Prijatelji životinja Podgorica uputili su apel svim građanima Crne Gore da ispune svoju zakonsku i moralnu obavezu i prijave slučajeve neodgovornog vlasništva, zanemarivanja i zlostavljanja životinja, kako bi nadležne institucije mogle da preduzmu potrebne korake.

 

Događaj koji se desio juče u Tivtu, kada je vlasnički pas nanio povrede djetetu , usmrtio drugog psa i  unio strah među građane je samo eskalacija onoga što se već decenijama događa u Crnoj Gori.

“Ovaj incident je, kao i mnogi slični njemu, uzburkao javnost, a mi se nadamo da će povećati odgovornost građana, i navesti nadležne institucije na sprovođenje Zakonom propisanih mjera”, navodi se u saopštenju.

Grupa NVO smatra da je potrebno što hitnije izmijeniti i dopuniti postojeći Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, te raditi na njegovoj primjeni, kako bi se neodgovornom vlasništvu i kršenju Zakona konačno stalo na put.

“Potrebno je Napominjemo da je Zakon stupio na snagu 2008. godine i da je,za prethodnih devet godina, prijavljeno i procesuirano svega nekoliko slučajeva neodgovornog vlasništva. Apelujemo na Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo pravde, Upravu za inspekcijske poslove, Tužilaštvo te ostale institucije, da svaka u svojoj nadležnosti što prije preduzme potrebne korake kako se ovakvi incidenti ne bi ponavljali”, navodi se u apelu.

Smatraju da će unaprijeđeni Zakon donijeti uslove za bolju kontrolu svih onih koji se prihvate odgovornosti koju podrazumijeva držanje psa kao ljubimca.

“Obavezno čipovanje urađeno po standardizovanim principima, obavezna kontrola parenja  i objedinjena baza podataka učiniće da se neogovorni vlasnici kazne za napuštanje, loše postupanje, kao i povrede koje su njihovi psi nanijeli”, kažu iz NVO.

Ovo su samo neki od koraka koje treba preduzeti, a to je samo početak rješavanja brojnih problema koja se tiču pasa u našoj zemlji.

“Do sada je Zakon o zaštiti dobrobiti životinja bio samo mrtvo slovo na papiru, i mi čvrsto vjerujemo da će nadležne institucije, u saradnji sa građanima, konačno počneti da implementiraju isti.  Nadamo se da, posle nemilog događaja u Tivtu, građani neće okretati glavu od neodgovornog vlasništva računajući da će to prijaviti neko drugi, a da institucije neće ostati nijeme na naše molbe da se konačno počne sa kontrolisanjem  uslova u kojima vlasnici drže pse, borbe koje se organizuju, kao i ostale vidove neodgovornog vlasništva”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније