Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

09. 02. 2017. 11:14 >> 10:56

OMBUDSMAN PORUČIO

Stati na put neodgovornim vlasnicima pasa

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković pozvao je nadležne da se efikasnije i odgovornije posvete rješavanju problema u vezi sa psima lutalicama, ali i da rigoroznije i temeljnije kontrolišu uslove pod kojima se drže kućni ljubimci, posebno način na koji se sa njima postupa i o njima stara na javnim površinama.

 

Kako je kazao ombudsman, napad psa na dvogodišnje dijete i njegovu majku koji se 07. februara dogodio na tivatskom šetalištu Pine, s pravom je uznemirio građane i ponovo aktuelizovao priču o uslovima pod kojima se drže kućni ljubimci, ali i odgovornosti, kako njihovih vlasnika za nemile događaje tako i nadležnih inspekcijskih službi.

“Opasna i haotična situacija koju je krvoločni pas stvorio u kratkom roku podsjetila je na slične događaje i iz drugih opština, jer gotovo da nema grada u kom ovaj problem nije prepoznat”, navodi se u saopštenju ombudsmana.

U saopštenju podsjeća da je kancelarija Zaštitnika nedavno pokrenula postupak upravo u tivatskoj Opštini, zbog napada psa na dijete, takođe na javnom mjestu-u jednoj osnovnoj školi.

“Zaštitnik je uputio preporuku kako školi tako i Opštini Tivat od koje je zatraženo da preduzme posebne mjere na uklanjanju - hvatanju i zbrinjavanju pasa lutalica na javnim površinama. Ranije smo zbog napada psa u Beranama dali preporuku toj Opštini, međutim svjesni smo da problem postoji i u drugim lokalnim sredinama ali da se nažalost aktuelizuje samo u ovakvim nemilim slučajevima”, navodi se u saopštenju.

Takođe, kaže da se pojedinačnim preporukama, apelima i sporadičnim aktuelizovanjem ovog pitanja, problem suštinski ne rješava.

“Zbog toga Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore ovom prilikom poziva nadležne državne organe, ali i organe lokalnih samouprava da se efikasnije i odgovornije posvete rješavanju problema u vezi sa psima lutalicama, ali i da rigoroznije i temeljnije kontrolišu uslove  pod kojima se drže kućni ljubimci, a posebno način na koji se sa njima postupa i o njima stara na javnim površinama”, izjavio je Baković.

S tim u vezi Zaštitnik podržava apel nevladinih organizacija "sPas", "Ruka-šapi" i udruženje "Prijatelji životinja" Podgorice, koji smatraju da je potrebno izmijeniti i dopuniti postojeći Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja i raditi na njegovoj boljoj primjeni, kako bi se neodgovornom vlasništvu i kršenju Zakona stalo na put.

“Takođe, priključujemo se apelu upućenom građanima da prijave slučajeve neodgovornog vlasništva, zanemarivanja i zlostavljanja životinja, kako bi nadležne institucije mogle da preduzmu potrebne korake”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније