Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

12. 02. 2017. 14:24 >> 15:09
2

"MILIJARDA USTAJE"

PG plesala protiv nasilja

Podgorica je danas plesala protiv nasilja nad ženama, u sklopu kampanje "Milijarda ustaje".

 

Na stotine žena, muškaraca i djece učesvovalo je u plesu na podgoričkog Trgu nezavisnoti, pridružujući se na taj način globalnoj kampanji koja plesom simbolično zahtijeva da svako nasilje nad ženama bude kažnjeno, kao i da se pokaže snaga zajedništva u borbi protiv nasilja i osnaži svaka žrtva da prijavi nasilje.. 

"Jedna milijarda ustaje" je najmasovniji aktivistički pokret u istoriji međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama. Prošle godine plesalo se 14. februara u oko 200 država, uključujući i Crnu Goru. 

Ove godine kampanja "Jedna milijarda ustaje – revolucija" fokus stavlja na eksploataciju žena. 

Lidija Pejović iz Unije slobodnih sindikata kazala je da je veliki broj žena u Crnoj Gori izložen svakodnevnom zlostavljanju. 

"Žene na tržišu rada, zbog loših zakonskih rješenja imaju problem, posebno ako žele da se ostvare kao majke. Žene imaju manje zarade od muškaraca", kazala je Pejović. 

Direktorica Sigurne ženske kuće u Podgorici Ljiljana Raičević istakla je da u Crnoj Gori nema porodice koja nema neku tešku priču koja se odnosi na nasilje nad ženama, djecom, majkama ili očevima. 

"Mi šaljemo ovim plesom ozbiljnu poruku Vladi i ministrima - za posljednje dvije godine ubijeno je šest žena u porodičnom nasilju. Mi izražavamo ozbiljnu zabrinutost za žene žrtve nasilja. Nasilnici dobijaju uslovne osude, koje ne znače ništa. Samo jedna četvrtina ukupnog broja prijava dospije do tužilaštva. Nasilje u porodici ne može da se iskorijeni samo donošenjem propisa. Zakon je dobar, na strani je žena, molimo samo da se on sprovodi, da ima manje prebijenih i ubijenih žena", istakla je Raičević. 

Današnju kampanju podržao je i zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković. Takođe, u plesu su učestvovale neke od poslanica crnogorskog parlamenta. 

Događaj je organizovala Sigurna ženska kuća uz podršku Programa za podršku antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti, koje partnerski sprovode Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i UNDP, a finansiran od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. 

 

Prilog: Aleksandar Radović, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније