Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Radio Tivat

13. 02. 2017. 22:37 >> 22:12
1

ZA PORTO MONTENEGRO

Gradi se prvi protivpožarni brod u CG

Predstavnici kompanije "Adriatic Marinas – Porto Monenegro“ i tivatske kompanije "Navar Incorporated“ potpisali su danas ugovor o gradnji prvog namjenski građenog vatrogasnog broda u Crnoj Gori. Brodograditelji Navar-a u narednih osam mjeseci će izgraditi protivpožarni brod dužine 9.79m, rađen po zajedničkom idejnom projektu, za potrebe tivatske marine za superjahte, ali i lokalne zajednice.

Prema brodograditeljskom projektu, protivpožarno plovilo pogona sa dva yanmar motora snage po 125ks razvijaće brzinu od 20 čvorova. Na plovilo će biti instaliran i dodatni motor iste snage sa pumpom MGS-P30ST kapaciteta 3000l/min i pritiska 10bar, te dva monitora kapaciteta 1200l/min od kojih jedan sa vodom, a drugi kombinacijom vode i protivpožarne pjene i visinom mlaza u udaljenosti do 80m, što je dovoljno kapaciteta da sanira početni požar na plovilu i do 250m, objasnili su potpisnici ugovora.

Istaknuto je da će, osim saniranja početnih požarnih situacija na plovilima u Bokokotorskom zalivu, kao jedino ovakvo plovilo u Crnoj Gori, u praksi moći da djeluje i za saniranje požara na kopnu, kada su u pitanju primorske kuće ili ostrva zaliva.

"Vatra na palubi jahte je ozbiljna situacija za bilo koju marinu, a razlika između manjeg incidenta i katastrofe na vodi temelji se samo na posjedovanju tehničkih i ljudskih resursa za brzo rješavanje situacije. Tokom posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno smo sarađivali sa projektantima kompanije Navar i timom Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat kako bi projektovali plovilo s najboljim tehničkim uslovima i kapacitetima za gašenje požara. Ovo će biti brod ne samo marine Porto Montenegra već i čitave lokalne zajednice“, istakao je direktor marine Porto Montenegro Toni Braun.

Dugodišnja saradnja kapetana i posade, kao i menadžmenta Porto Montenegra sa ciljem 24 sata usluge servisa jahti, iznjedrila je jedan ovakav projekat, koji je odličan primjer kako se sa međunarodnim investitorom u gradu, razvijaju i mala lokalna preduzeća. 

"Naša kompanija raste sa Porto Montenegrom, na obostrano zadovoljstvo. Ambiciozno ulazimo u novu eru razvoja naše forme, brodogradnjom jednog ovakvog protivpožarnog plovila, koje će biti gotovo za 8 mjeseci i spremno za upotrebu“, kazao je generalni menadžer Navar Incorporated, Božo Zgradić, koji sa svojim saradnicima razvija porodični biznis.

"S primarnim ciljem da zadovolji sve sigurnosne aspekte i mogućnosti da pomogne prilikom gašenja požara na jahtama i objektima na kopnu ili moru, ali i da ima manevarske sposobnosti da vrlo brzo uplovi do svakog veza u marini ili mandraća u akvatorijumu našeg zaliva, bio nam je izazov da kreiramo sopstveno plovilo – jer čak i na svjetskom tržištu u linijskoj proizvodnji nije bilo broda koji bi zadovoljio sve naše zahtjeve, a kada je sigurnost u pitanju, nijesmo željeli da pravimo kompromis“, istakao je menadžer za sigurnost i zaštitu životne sredine u marini, Aleksandar Drakulović.

Pored opreme za gašenje požara i prvu pomoć, ovo plovilo posjedovaće nosila i dizalicu za izvlačenje ljudi i objekata iz mora, kojima pokriva brzo i efikasno rješavanje svih potencijalnih nezgoda u vodi. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније